Brynäs svar efter Wikegårds kritik


Brynäs har efter SM-silvret 2017 aldrig varit ett lag att räkna med i toppen av SHL – trots att klubben strävat mot de positionerna.

10, 11, 12 och 12 lyder Gävlelagets placeringar i grundserien sedan finalserien mot HV71. 

En mindre smickrande rad som fick C More-experten Niklas Wikegård att undra över varför Brynäs gått vilse senaste åren. 

– Jag tror att man i Brynäs har glömt bort hur man är högpresterande. Man har glömt vad som krävs för att konkurrera med de stora lagen, uttryckte han i tisdagens sändning, enligt Sportbladet.

Klubbdirektören Michael Campese, som själv varit verksam i föreningen sedan 2018, är beredd att hålla med till viss del. 

– Jag tänker att det säkert varit så, men han och alla andra borde se att det hänt saker på slutet. Och att saker är på väg att hända. Vi har jäkla mycket skador som straffar oss nu med, men tittar man på prestationerna senaste tiden är det stor skillnad. Det tror jag att han ser med. 

Du menar trenden senaste veckorna efter ert coronauppehåll?

– Ja, men vi satt ned foten inför den här säsongen. Niklas har varit med så pass länge och vet att den förvandlingen inte sker på en månad. Han har ett uppdrag också, där han ska tycka och tänka, men vi vet vad vi gör internt. Och vi ser skillnad.

”Jag lägger ingen vikt vid det”

Wikegård var även frågande till om rätt personer sitter på rätt poster i Monitor ERP Arena – Brynäs hemmahall.

– Jag tror att man behöver byta ut väldigt mycket personal – kanske också Campese, sade Wikegård.

Ämnet skulle komma att bli en snackis i Brynäs korridorer under onsdagen.

– Spelare kom fram till mig: ”Har du läst? Hur mår du?”. Jag svarade bara: ”Vadå?”. Sedan fick jag höra. Och jag mår skitbra, så länge spelarna och gruppen mår bra. Wikegård får tycka och tänka vad han vill, det är hans jobb. Tittar han in i vår verksamhet ser han att det skett förändringar. Vi har fullt förtroende för de som sitter där nu, säger Campese.

Men hur reagerar du på att Wikegård anser att det kanske borde bytas ut personal i Brynäs – inklusive dig?

– Jag vet inte… För två veckor sedan, när vi vann matcher, lät det inte så. Ena dagen får vi höra om att kontinuiteten i Brynäs är viktig, andra dagen är den oviktig. Jag väljer att fokusera på det vi gör. Andra får göra sitt jobb och jag lägger ingen vikt vid det. 

”Inte någon slags maktkamp”

Brynäs huvudsakliga fokus nu ligger på att börja klättra i tabellen för att skapa utrymme ned till bottenträsket.

I ett långsiktigt perspektiv handlar det om att utvärdera vilka verktyg som finns inom föreningen. 

– Vi tittar över allt i Brynäs hela tiden. Det måste man alltid göra. Har vi rätt förmågor, kunskaper och erfarenheter? Jag kan prata för 2,5 år. Vi har sett att saker hänt senaste halvåret. Att tro att du ska finna lugn och ro genom att kasta ut folk hela tiden, det är inte min väg. Du måste göra det systematiskt och ha en grund för det du gör. 

Över tid, om man målar med den breda penseln, så har Brynäs sedan 2017 tillhört de nedre regionerna i tabellen samtidigt som ni tydligt haft en ambition att tillhöra toppskiktet. Ni har inte motsvarat förväntningarna och era egna tankar. Hur ser du på att ni faktiskt inte lyckats?

– Vi trodde kanske att det skulle gå fortare än vad det har gjort, men vi rannsakar oss själva varje dag. Samtidigt kan man inte få svar snabbare än vad man får dem. Allt som gjorts i byggnaden tidigare är inte heller dåligt. Du måste flytta med de bra sakerna och addera nya saker. Där möts två världar och det finns fler klubbar än Brynäs som är i liknande situationer. Vi är inte ett unikum, vilket jag ibland tycker det framställs som. 

Samtidigt är det en resultatstyrd bransch och ni måste börja leverera snart. När ser du det hända?

– Absolut, inget snack om det. Det är ett privilegium också. Den stora utmaningen är att hitta lugnet i det här. Du kommer inte ifrån det, du måste gilla läget. Det finns inga genvägar, och oavsett vilka människor som jobbar, måste man igenom samma process. Många sliter med samma saker, titta på de nedre regionerna i SHL. Det är nog samma läge för de klubbarna. 

På tal om att utvärdera om ni har rätt personer och kunskaper i föreningen: Sportchefen Michael Sundlövs framtid har varit föremål för diskussion. Hur ser ni på den frågan i dagsläget?

– Det är likadant där. Vi har en erfarenhet från senaste åren i vad vi vill och vad vi behöver. Vi har en dialog med ”Micke” om vad han han vill och behöver. Det finns ingen panik i frågan utan vi har samtal med alla i föreningen om det här för att få en samlad bild. ”Micke” kommer vara kvar (den här säsongen) och vi stirrar inte varandra i ögonen i någon slags maktkamp, utan vi har väldigt bra samtal för vad som är bäst för Brynäs IF. Alla samtal utgår ifrån det. expressen

Related posts

lämna en kommentar