Martin Frändesjö, Viaplays expert, inför Sverige-Ryssland i handbolls-VM


1) Hur ser förutsättningarna ut inför kvällens ödesmatcher?  

Kvartsfinalerna närmar sig och kvällens matcher, Egypten– Slovenien samt Sverige–Ryska Förbundslaget känns som rena åttondelsfinaler. Först ut är alltså värdnationen Egypten mot Slovenien. En lurig match, men där jag ändå ser Egypten som favorit, mycket tack vare legendaren El Ahmars inträde i turneringen. Men även unge Hesham har varit en stark bidragande faktor. Därefter kommer Sverigematchen, där jag håller blågult som knapp favorit, men ryssarna har visat att de vill tillbaka till toppen i detta VM. Vinnaren i Sveriges grupp möter tvåan i grupp två och det kan bli någon av Argentina, Qatar eller Kroatien. Tvåan i Sveriges grupp möter Danmark. Svensk poäng i kväll och laget är i kvartsfinal., Svensk förlust, ja då är turneringen slut, lite som en åttondelsfinal med andra ord.  

Blickar vi ut mot den andra halvans kvartsfinaler så är Spanien och Ungern klara från grupp 1, vem som blir etta där avgörs i. Morgon då lagen möts i en ren gruppfinal. Grupp 1 korsas sedan mot grupp 3 där tre lag kämpar om två platser, Frankrike, Norge och Portugal. Kvartsfinalerna startar på onsdag, på fredag är det semifinaler och själva finalen går om en vecka.  


2) Vilka spelare är viktigast för att det patenterade svenska försvarsspelet ska klaffa? 

Slitvargen Max Darj är motorn i det svenska landslaget, från minut ett till minut 60 är Darj konstant påslagen. Han ger aldrig motståndarna en lugn stund, och inte sina lagkamrater heller för den delen. Max är helt oumbärlig för det svenska laget och en tydligare symbolspelare får man leta efter. 

Vid sin sida har han en av turneringens bästa lagspelare, Jonathan Carlsbogård, Sveriges svar på Spaniens Raul Entrerrios eller norrmannen Christian O´Sullivan. Det är nästan kusligt hur snabbt Carlsbogård acklimatiserat sig i landslaget. I försvarsspelet är han positionssäker, spelar smart och har närmast osannolikt ingen utvisning så här långt. I anfallsspelet gör Jonathan sina medspelare bättre samtidigt som han hela tiden är ett stort hot själv. Dessa två påminner en hel del om det gamla klassiska mittblockslåset Wislander/Lindgren, där Lindgren, precis som dagens Darj fick den aggressiva uppgiften att ligga på motståndarna högt i banan. Medan Wislander, precis som dagens Carlsbogård, tog en lite mer defensiv uppgift och städade upp mellan sex och åtta meter. Ska Sverige gå långt i detta mästerskap får vi inte ge motståndarna en lugn stund, och den svenska frontlinjen blir än en gång vår viktigaste utpost.  


3) Vilka är de främsta hoten mot svensk kvartsfinal?  

Den ryska björnen är tillbaka, på den stora spelplanen och jag tror hela handbollsvärlden jublar.  

Sergei Kosorotov, lägg det namnet på minnet. Ge han något år till och vi har en världsspelere. Men han är redan nu en av turneringens mest sevärda aktörer. Han är inte så känd för den breda massan och det beror på att han lirar i den ryska ligan Chekhovskiye Medvedi, men ska vidare till polska Wisla Plock kommande säsong. Kosorotov är alltså spelaren som Sverige måste passa extra mycket, han spelar mestadels vänsternio är extra farlig när han kommer i fart, men kan också starta från stillastående. Sergei är 195 centimeter hög med ett stort vingspann och skjuter gärna runt sin försvare eller direkt över huvudet, och själva skottet är både rappt och hårt. I tillägg är han hal och svår att fånga in när han går på sitt genombrott. Utöver  Kosorotov måste den rutinerade mittnian Zhitnikov passas, han är arkitekten i det ryska anfallsspelet. Kiselev och Kotov på högernio, som ofta kommer i fart och brett i banan. Igor Soroka på vänsterkanten, som har ersatt världsartisten Dibirov i detta mästerskap. Och till sist, Viktor Kireyev, den rutinerade målvakten som ibland kan vara helt omöjlig i målet, men som också kan hamna helt snett på det.  


4) Hur illa ute är guldfavoriten Norge? 

Sedan 2016, har Norge varit en stark utmanare till medaljerna och sedan 2019 har det bara snackats guld. Laget är komplett, de har världens bästa spelare i Sagosen, de har en sylvass besättning på sex meter, de har flera skickliga målvakter och har en uppsjö vassa spelare på nio meter. Och vid sidan står förbundskapten Berge, med en självsäkerhet som få andra. Men VM hann knappt börja innan Norge inkasserade sin första förlust, 24-28 mot Frankrike och detta nederlag har hängt med dem hela vägen. Frustrationen har bara växt och nu måste Norge ha hjälp av Frankrike, i sin sista match mot Portugal samtidigt som Norge måste vinna sin sista match mot Island. Frankrike har råd att förlora mot Portugal, med 1–6 mål, eller tom sju mål om laget gör mer än 25, typ 26-33 och ändå gå vidare. Och då går även Portugal vidare och Norge får således åka hem.  

Men vinner Frankrike, eller spelar oavgjort mot Portugal, då går fransmännen och Norge vidare. En spektakulär avslutning utlovas och jag undrar hur det kommer att se ut i slutet om Portugal leder med 3-4 mål och fem minuter kvar, då går både Frankrike och Portugal vidare.  

Men skulle det senare bli oavgjort eller fransk vinst, då ryker Portugal. Eller skulle Portugal vinna med 8 mål eller mer, ja då ryker Frankrike. 

Det är upplagt för dramatik och eventuellt intriger. 


5) Är det Ungerns tur nu? 

VM-silvret 1986 är den enda medaljen som Ungern har lyckats skrapa ihop. Trots en otrolig mängd talang genom åren, har laget gått bet ett antal gånger. Men kanske är det dags denna gången+ känslan är i vilket fall annorlunda. Laget är relativt förskonat från återbud och skador, laget har fått tillbaka nyckelspelarna Lekai och Bodo som var inte var med i EM för ett år sedan och laget har fått ytterligare samträning med coachen Chema Rodriguez. I mästerskapet har Ungern visat upp både bredd och djup, utstrålat harmoni utan någon svag insats så här långt. I morgon väntar det stora testet då Spanien står för motståndet. Det känns faktiskt som ett derby, med tanke på att båda lagen har spanska coacher. De två största lagen i ungerska ligan, Szeged och Veszprem, har spanska coacher och spelfilosofierna liknar varandra betänkligt. 

Sändningstider 24/1

19.30 Viaplay/TV6: Ryska Förbundslaget–Sverige 

17.30 Viaplay/TV6: Slovenien–Egypten 

17.55 Viaplay/TV10: Island–Norge 

20.25 Viaplay/TV10: Portugal–Frankrike 

LÄS MER: Handbolls-VM 2021: Här är guiden med alla fakta du behöverexpressen

Related posts

lämna en kommentar