Stoppa djurplågeriet – inför kameraövervakning på slakterierna


DEBATT. Återigen tvingas vi ta del av fruktansvärda övergrepp när TV4 Nyheterna visar nya skrämmande filmsekvenser från ett svenskt slakteri. Avslöjandena kommer inte från våra myndigheter som har ansvaret för kontrollen. Det ger ett tydligt underbetyg till hur kontrollen i dag fungerar.

Materialet visar djur hur sparkas i ansiktet och blir slagna med kedjor, djur som får vänta ända upp till tio minuter efter bedövning innan de avlivas. En tid som gör risken stor för att bedövningen har släppt innan avlivningen väl sker, och där lagen föreskriver en maxtid på 30 sekunder. 

Ett moraliskt ansvar

När slakteriets ägare konfronteras med uppgifterna ställer han sig frågande och nekar till bristerna. Det är inte det ansvaret som vi vill se från en näringsidkare som fått förtroendet att handha djurs liv i sitt slutskede. Även om Sverige ligger långt framme i sin djurhållning utifrån ett internationellt perspektiv så förekommer det brister som måste åtgärdas. Människan har tagit sig makten att hålla djur för mat, kläder eller nöje, men med den makten följer också ett moraliskt ansvar. 

Många länder inom EU har infört kontinuerlig kameraövervakning på slakterier. Miljöpartiet anser att detta ska införas i Sverige.

Den som driver ett slakteri är skyldig att följa ett omfattande regelverk som ska säkerställa ett gott djurskydd tills djuret är bedövat och avblodat. Så har inte skett i detta fall. Vi kan inte blunda för det lidande som faktiskt förekommer – även om dessa är i minoritet måste det omgående upphöra.

Dags för kameraövervakning

De allvarliga brister som avslöjats borde ha upptäckts och åtgärdats i den offentliga djurskyddskontrollen, och här krävs det en förbättrad kontroll. Många länder inom EU har infört kontinuerlig kameraövervakning på slakterier. Miljöpartiet anser att detta ska införas i Sverige. Det är särskilt viktigt på de mindre slakterierna, eftersom mindre slakterier, till skillnad från de större, inte har ständig närvaro av en officiell veterinär. Kompletterande kontrollmetoder är därför extra viktigt där. 

Miljöpartiets politik har sin bas i den gröna ideologin som utgår från de tre solidariteterna, där solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet är en av dem. Miljöpartiet arbetar just nu med ett ambitiöst och omfattande djurpolitiskt program som vi snarast hoppas kan införas i svensk lagstiftning. Vi hoppas att de brister vi nu tar del av i media har upphört långt innan dess.


Av Elisabeth Falkhaven

Riksdagsledamot, djurpolitisk talesperson (MP)

Jenny Lundström

Veterinär och djurpolitiskt ansvarig i partistyrelsen (MP)

Daniel Ekblom

MP Hudiksvall och Nordanstig

LÄS MER: Veterinärstudenten avslöjar: Du som äter svensk gris har blivit lurad
LÄS MER: Veterinärstudent skulle tystas efter debattartikel i Expressen
LÄS MER: Arlas idyll är en lögn – det finns ingen hållbar mjölk
LÄS MER: Bura in djurrättsaktivisterna som trakasserar våra bönder

Även Uppdrag Granskning har avslöjat missförhållanden – se klippet: expressen

Related posts

lämna en kommentar