Skolan har inte smittspridningen under kontroll


Häromdagen fick vi information om att Gävles skolor förblir öppna som vanligt efter lovet medan covid-19 sprids mer än någonsin.

Vi går på Vallbacksskolan i Gävle, en av de största skolorna i Gävleborg. Innan jullovet var ett flertal hemma med positiv covid. Under en period stod korridorerna nästan tomma då alla insjuknat, vi var endast tio stycken i vår klass och vi är vanligtvis 30.

Skolorna har under hösten jobbat med att undvika trängsel, men det har inte fungerat. I stort sett alla elever tar verkligen ansvar för att minska trängsel, men det går inte då vi vistas för många klasser på samma yta. Det bildas vid vissa tillfällen otrolig trängsel i korridorerna så att du knappt kan komma fram utan att knuffas och tränga sig igenom stora folkmassor.

Väljer skolorna att hålla öppet trots omständigheter borde det finnas krav på att det ska erbjudas lektioner via skärm hemma. Ska vi följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer är detta helt oacceptabelt.

En falsk barriär målas upp om att skolorna har situationen under kontroll och följer Folkhälsomyndigheten. Men inget av det är sant, ingen följer reglerna. Elever tvingas vistas på allt för trånga platser i för stora grupper. Många är hemma och vissa har blivit riktigt sjuka, vi är oroliga för att bära hem smittan till våra föräldrar eller råka smitta någon annan äldre.

Smittoantalet har dessutom bara stigit under jul, dessutom har tyvärr många åkt på skidsemester runt om i landet, att vi nu ska samlas i skolan och sprida smittan något otroligt känns väldigt dåligt och oroligt.

Vi är arga och besvikna på Gävle kommuns oansvariga beslut, detta utsätter både oss elever och våra medmänniskor. Det är en oacceptabel lösning som behöver ändras.

Vi alla är oroliga över hur det ska bli med viruset just nu, ingen vet hur framtiden ser ut, men vi vet att vi behöver göra allt i vår makt för att försöka stoppa spridningen. Vilket inte följs.

Vi ser inte fram emot en otrygg skolstart!arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar