Jonas Böhlmark nya äventyr – från Dalarna till ryska gränsen


I somras fick Jonas Böhlmark stor uppmärksamhet efter att som första person någonsin tagit sig från Stockholm till Åbo ståendes på en paddelbräda. Den spektakulära resan över Östersjön tog 43 timmar – och nu väntar ett nytt äventyr. 

För honom handlar det om att hitta utmaningar för sig själv och tillsammans med sin vän Axel Bergsten ska han i mars åka skidor – 180 mil – från Dalarna till ryska gränsen. 

Syftet är att uppmärksamma hur det är att leva med bipolär sjukdom. 

– Jag har själv bipolär sjukdom och har egentligen bara varit sjukskriven en gång under en lång period på tio år. Jag har hållit på med elitidrott i stort sett hela mitt vuxna liv sedan jag blev inlagd för manisk psykos. Vi vill öka förståelsen för den här sjudomen för den är så tabubelagd. Det är få som vågar prata om det och som söker vård. 

”En väldigt diskriminerad grupp”

Jonas Böhlmark vill visa upp att det går att leva ett normalt liv med sjukdomen, om man får tillgång till rätt hjälp.

– Det är som med diabetes. Man kan rädda en diabetiker med att ge den insulin eller socker. Jag var nära att få en manisk psykos för några år sedan och då hjälpte min vän Axel mig att få i mig psykosmedicin. Men vem vet sådana saker som när en person man känner har för mycket energi? 

– Det behövs mer kunskap. Det är en väldigt diskriminerad grupp. Nu är jag egenföretagare men om jag hade varit anställd hade jag inte vågat gå ut med att jag har den här sjukdomen. Med mediciner och rätt vård behöver man inte åka in och ut på psyket. Det är det vi vill uppmärksamma. 

https://www.instagram.com/p/CA0n3g_AwSe/?hidecaption=true

Personer med bipolär sjukdom kan vara otroligt kreativa och det är Jonas Böhlmark. Planen under resans gång är även att skriva en bok för att sprida kunskap om hur man lever med diagnosen. 

– Vi har drygt 50 dagar på oss att skriva och resonera. Axel är inte bipolär men är medberoende skulle man kunna säga. Det känns sjukt genuint. Vi vill belysa vikten av att kunskap kan föra med sig välmående.

”Handlar om att klara sig i tjugo minusgrader”

Jonas Böhlmark har i flera år tillhört de bästa Vasaloppsåkarna från Stockholm och hans vän Axel Bergsten har som bäst kommit på en 18:e plats i det klassiska loppet. 

– När man kommer bort från svenska riskgränsen är det inte lika mycket spår längre. När vi ska ta oss in i Finland kommer det att vara mer eller mindre ospårat fram till ryska gränsen. Det gör det väldigt intressant att följa. Det är ju 180 mil och det går i princip längs hela den svenska fjällkedjan, säger Jonas Böhlmark och tillägger: 

– Fysiskt sätt så är vi så vältränade, det handlar mer om att klara sig ute när det är tjugo minusgrader. Det är väldigt krävande. 

Axel Bergsten har varit en viktig stöttepelare och något som Jonas uppskattar är att han aldrig sett honom som sjuk.

– Man ska inte se de bipolära som offer, de är först offer när de inte får hjälp. Håller man sig på en lagom nivå, tar hand om sig och får rätt hjälp så kan man leva ett normalt liv. 

Det här är bipolär sjukdom

Bipolär sjukdom innebär att du är manisk och deprimerad i olika perioder. 


Du som har bipolär sjukdom behöver söka vård eftersom sjukdomen kan göra att du ibland mår mycket dåligt. Det finns behandling som kan hjälpa dig att må bättre och förhindra att du blir sjuk igen.


Källa: 11 77 – Vårdguiden 

expressen

Related posts

lämna en kommentar