“Inget annat kommer i fråga”


Det var 2005 som Lennart Persson, då 28 år, dödade två kvinnor som båda varit fosterbarn i samma hem i Furuvik som han själv.

Detaljerna om morden och dubbelmördarens bekännelser hör till de mer fruktansvärda bland svenska mordutredningar. Lennart Persson har berättat i polisförhör att han drevs av en lust att döda, helst barn, och han kände blodtörst. Han letade utanför skolor och förskolor. De som till slut blev hans offer var hans tidigare fostersystrar.

Det första mordet skedde i mars i Sätra. 18-åriga Anna Norell hade precis blivit mamma, något som Lennart Persson kände till.

Det är tidigt på morgonen 30 mars när han ringer på hos sin fostersyster. Hon blir förvånad av att se honom och släpper in honom i lägenheten. Han drar fram en kniv och börjar hugga henne besinningslöst.

I rummet intill sover Annas sambo Tommie Karim. Han vaknar av skriken och rusar upp. Han finner sambon kraftigt blödande och ovanför henne står en främmande man i rutig skjorta och med en blodig kniv i handen. Chockad lämnar Tommie lägenheten och springer ut i trapphuset där han ringer på hos sin pappa som bor i samma uppgång, där också parets lilla son har sovit den här natten.

Innan Lennart Persson lämnar lägenheten dricker han av hennes blod och skär bitar från hennes kropp som han äter.

Annas sambo blev felaktigt misstänkt och häktad i två månader under pressande polisförhör.

Tankarna på blod och död får Lennart Persson att vilja döda igen, demonerna kräver det. I oktober kan han inte längre stå emot. Han går runt bland förskolor i Skutskär för att hitta ett barn att döda, men inget bra tillfälle dyker upp. Han söker då upp den 34-åriga Camilla Lifvendahl, som bor i närheten eftersom han vet att hon har en dotter. Camilla är ensam hemma och blir glad över att se sin fosterbror. Han dödar henne med 80 knivhugg.

Sedan söker han igenom lägenheten efter Camillas dotter. Han blir frustrerad när han inte hittar henne. I stället återvänder han till sin fostersysters kropp för att dricka av hennes blod och äta av hennes kött.

Jag har trott att jag skulle klara det själv genom att hålla mig borta från folk, isolera mig

I förhör har han sagt att han var besatt av demoner när morden begicks.

Efter det andra mordet grips till slut Lennart Persson. Han har beskrivit det som en lättnad.

– Jag har alltid varit rädd för att söka hjälp av någon anledning. Jag har trott att jag skulle klara det själv genom att hålla mig borta från folk, isolera mig, berättade han för polisen.

Han bedömdes vara svårt psykiskt sjuk och dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det innebär att han inte kan släppas ut igen utan att en domstol godkänt det. En sådan omprövning sker var sjätte månad i förvaltningsrätten.

I juli 2019 flyttades han från Säter till rättspsykiatriska kliniken i Gävle, som har lägre säkerhetsklass. I Säter gjordes det ett antal riskbedömningar som alla kom fram till att risken för återfall i våldsbrott är mycket hög.

Nu i januari har chefsöverläkaren vid psykiatriska kliniken på Gävle sjukhus begärt att förvaltningsrätten ska pröva om särskild utskrivningsförsök är aktuellt för Lennart Persson.

Något annat än sluten rättspsykiatrisk vård kommer inte i fråga

Förvaltningsrätten bedömer att det har skett förbättringar gällande Perssons impulskontroll, verklighetsförankring och social interaktionsförmåga sedan den rättspsykiatriska vården inleddes. Men att han fortfarande lider av en allvarlig psykisk störning. Något annat än sluten rättspsykiatrisk vård kommer inte i fråga anser förvaltningsrätten. Den ska därför fortsätta.

Lennart Persson godtar det. Men han påpekar att den senast genomförda riskbedömningen är så gammal att den inte ger en rättvisande bild av de framsteg som han gjort. Han vill därför att det görs en ny riskbedömning av honom.

Någon riskbedömning har inte gjorts sedan Lennart Persson överfördes till psykiatriska kliniken på Gävle sjukhus. Något som förvaltningsrätten finner anmärkningsvärt. “Det är inte svårt att förstå att Lennart Persson vill att det görs”.

Läs också: Tommie Karims liv har gått från kaos till familjelycka

Läs också: Janes dotter blev “Kannibalens” andra offer: “Arbetskamraterna blev min räddning”arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar