”Det har varit en tuff resa”


Kommunal meddelar att privatanställda medlemmar inom vård och omsorg, samt äldreomsorg, kommer få lönehöjningar i nivå med märket och att de fått igenom en särskild lönesatsning för yrkesutbildade.

Förra tisdagen varslade Kommunal om strejk efter att förhandlingarna brutit samman. Under fredagen skulle en övertidsblockad börjat och nästa fredag hade medlemmar tagits ut i strejk.

Efter att medlare tagit vid kunde parterna nå en överenskommelse under torsdagen och konflikthotet har blåsts av.

”Det är bra att även de privatanställda medlemmarna i Kommunal nu kommer få lönehöjningar i nivå med normeringen och att de yrkesutbildade får en särskild satsning. Särskilt viktigt är dock att vi lyckades tvinga Vårdföretagarna att backa från sina krav på villkorsförsämringar som att ta bort lägsta lönerna och ökade deltidsanställningar. Men det har varit en tuff resa och jag beklagar att vi återigen tvingades varsla om konflikt för att vårdjättarna skulle förstå vikten av att prioritera sin egen personal” säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal, i ett pressmeddelande.

Vårdföretagen Almega för fram i sitt pressmeddelande att de är nöjda med att avtalet håller sig inom det så kallade märket och att risken för strejk är undanröjd.

”Det har varit tuffa förhandlingar men jag är lättad över att vi kommit överens om ett nytt avtal där bland annat en extrasatsning på yrkesutbildade ryms inom det så kallade märket. Vi har varit positiva till en extrasatsning så länge den har kunnat finansieras, vilket den nu har. Det här innebär att våra medlemsföretag och deras medarbetare kan ägna all kraft åt att ge vård och omsorg i en situation där det behövs som allra mest och att de kan fortsätta ta ansvar under den pandemi som nu råder”, säger Antje Dedering, förbundsdirektör för Vårdföretagarna, i ett pressmeddelande.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar