Viktor Claesson – därför har han stängd Instagram


Det gick 14 månader mellan skadan på Santiago Bernabeu 2019 och comebacken på Krasnodar Stadium 2020. I januari 2021 har det gått ytterligare fem månader och Viktor Claesson har både varit uttagen i landslaget under hösten, och startat majoriteten av ligamatcherna i Ryssland. Hela tiden har han känt sig bättre och bättre.

Ändå kan han inte säga att han är hundra procent än. 

– Har du haft en så allvarlig knäskada kommer du alltid behöva jobba mer med det och det kommer alltid ta lite längre tid att återhämta sig. Men jag kommer kunna prestera hundra procent, säger han och fortsätter: 

– I vissa situationer och vissa matcher känner man sig hundra, sedan är man lite sämre någon match och då är man inte hundra. Men så var det innan jag blev skadad också, det känns ju inte hundra hela tiden, det är en ständig process och man blir aldrig färdig. Vare sig formmässigt eller skademässigt. 

Jag frågar vad han lärde sig under skadeperioden, och han säger att han uppskattar och njuter mer av att faktiskt kunna spela i dag. Samtidigt har han också fått djupare kunskap i hur kroppen fungerar och vad den behöver för att hålla sig frisk.

Han berättar om vägen tillbaka. Hur han kopplade bort fotbollen i sex månader och enbart fokuserade på att göra framsteg i rehaben, att han tränade mer när han var skadad än när han har varit frisk och om bakslaget under våren 2020 som fick honom att fundera på om han verkligen skulle kunna komma tillbaka. Men i stort sett hela tiden har han hållit huvudet uppe.

– Varje dag när jag har vaknat har jag känt att det kommer att bli bra.

Har stängt Instagram-konto

2021 är fyllt av viktiga matcher och stora utmaningar för Viktor Claesson. Ligan ska avslutas i Ryssland, cupen ska spelas, de ska ta sig an en åttondelsfinal i Europa League, svenska landslaget ska inleda VM-kvalet och dessutom spela EM i sommar.

Vad ser du mest fram emot 2021? 

– Fotbollsmässigt?

Ja precis.

– Dels ser jag fram emot att prestera på den nivå som jag har varit på innan och så ser jag fram emot alla matcher med Krasnodar. Vi ska gå vidare i Europa League, det är första målet. Men ska man välja ut nummer ett så är det EM. 

Eftersom du frågade om jag menade fotbollsmässigt, finns det någonting privat du ser fram emot? 

– Nej, säger Claesson och skrattar till. 

– Man har inte mycket planer privat nu, man är ju bara hemma. Det är inga resor, ingenting sådant, så jag har inte mycket att komma med där. 

På tal om privat. En majoritet av Europas fotbollsspelare har öppna konton på sociala medier med tusentals, hundratusentals, ibland miljoner följare. Viktor Claessons Instagramkonto är stängt.

– Jag har haft det sedan jag skaffade Instagram för att kunna vara lite mer fri och lägga ut vad jag vill. Jag känner inget behov av att ha en massa fans på Instagram, så det är väl därför. Man är med så mycket medialt ändå så jag känner inte det behovet, jag är nöjd med den publiciteten jag får.

Det är inte jättevanligt att vara fotbollsspelare, eller offentlig person överhuvudtaget, och ha stängt konto.

– Nej, det går ju att ha ett publikt och ett privat konto, men jag känner att det är mycket fans på Instagram som skriver, och inte bara i medgång utan även i motgång. Så jag tänker att jag undviker en del av de kommentarerna om jag har stängd Instagram. Jag tycker att det fungerar bra för mig, sedan får varje individ göra som de vill, men jag kör vidare på det. 

Man vet väldigt lite om dig generellt, utanför fotbollen, hänger det ihop med att du har stängt konto? Att det helt enkelt är så du vill ha det?

– Jag vet inte om jag har valt det, men det kan vara en del av det att jag inte är så framstående på sociala medier. Och jag är väl sådan som person också att jag inte trivs så bra med att vara i rampljuset och i centrum. Men det är inte så att jag har valt att vara en anonym Viktor Claesson, utan det har mer blivit så naturligt. 

– Jag har inga problem med intervjuer och sådana saker, utan det är nog mer mitt sätt att vara och att det har blivit så mer än att det är något aktivt val. 

Vill till en större liga

Av de förhållandevis många svenskar som spelar i den ryska ligan i dag var Claesson en av de första när han flyttade från Elfsborg till Krasnodar i januari 2017. Då fanns Andreas Granqvist i laget, i dag har han sällskap av Kristoffer Olsson och Marcus Berg. 

– Det har blivit lite mer accepterat i Sverige att gå till Ryssland, det var ju lite halvtabu, eller inte tabu kanske men lite mer konstigt när jag gick dit än vad det är i dag. Nu känns det mer som ett naturligt steg från allsvenskan, Ryssland har nästan tagit över det som Holland hade innan.

Claesson var eftertraktad på marknaden när skadan kom och satte stopp för snart två år sedan, och trots att han nyligen har förlängt kontraktet med Krasnodar vet han att det finns klubbar från andra ligor som följer honom inför sommarens transferfönster.

Allt har alltså inte skitit sig trots att du var borta i 14 månader.

– Det var mycket som sket sig där och då med skadan, med klubbyte och sådana saker. Men det var någonting positivt att EM sköts upp så jag förhoppningsvis får vara med där. Men det har varit ett tufft år ur andra synvinklar, det finns både för- och nackdelar.

Claesson tycks ha en förmåga att oftare än sällan fokusera på just fördelarna med saker och ting.

Alla gånger du har pratat om skadan har du verkat väldigt lugn, och du sade förut att du har varit positiv hela vägen. Är du alltid sådan som person?

– Ja men det tror jag. Jag tror inte att jag är den som gräver ned mig, utan jag försöker hålla ett positivt mindset hela tiden och jobba på. Det tror jag har hjälpt mig mycket. expressen

Related posts

lämna en kommentar