Nu vågar Gävleborna boka resor igen – i sommar lockar bad vid Medelhavet


– Vi har sett en stadig ökning av resebokningarna sedan de positiva vaccinnyheterna började avlösa varandra, och försäljningen den senaste månaden har ökat mer än 30 procent, säger Michael Kapil, marknadschef på resebyrån Ticket i ett pressmeddelande.

Även på resebyråns Gävlekontor märks det ökade intresset för att boka resor.

– Vi märker helt klart en skillnad, nu är många intresserade av att boka resor till sommaren och då är det sol och bad kring Medelhavet som lockar, säger Linnea Lundberg, resesäljare.

Förutom bokningar till sommaren så läggs även bokningar längre fram, för längre vinterresor 2021/2022. Då är det resmål som exempelvis Thailand som är populära.

Är det något resmål som bokas just nu?

– Just nu är det Kanarieöarna som är det enda alternativet om man vill ha sol och värme, då UD i övrigt avråder från resor utanför EU.

Just Kanarieöarna är lite speciellt eftersom ögruppen som ligger utanför Västafrikas kust är en del av Spanien och därmed tillhör EU.

– Generellt ser vi en ökning, från att ha varit väldigt stiltje till att det börjar röra på sig. Det märks att det finns hopp på ett helt annat sätt. Att vaccineringen nu kommit igång är förmodligen en hjälp på traven till att många våga boka, säger Linnea Lundberg.

Som resenär gäller det att ha koll på vad som gäller för just det aktuella resmålet och vara beredd på att förutsättningarna kan förändras.

– Vi håller oss uppdaterade och informerar, men ytterst är det kundens ansvar att veta vad som gäller på det speciella resmålet, säger Linnea Lundberg.

Fakta/Avrådan från resor

Den 14 mars 2020 gick UD ut med en avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder. Avrådan har förlängts och förändrats vid flera tillfällen.

Sedan den 9 november gäller UD:s avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder med undantag för de 30-tal länder i Europa som avrådan hävts för: Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike.

Avrådan gäller fram till 31 januari 2021.

Den 21 december 2020 återinförde UD avrådan från icke nödvändiga resor till Storbritannien. Det beslutet gäller tills vidare.

UD:s avrådan är inte ett utreseförbud men ska ses som en stark rekommendation om att inte resa.

Om man beslutar sig för att resa under dessa omständigheter är det viktigt att vara väl förberedd, påläst och att resa med tidsmässiga och ekonomiska marginaler.

Källa: UDarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar