Politiskt bråk om coronastöd till krogarna: “Snabba politiska poäng”


I fredags höll kommunledningen och fyra lokala riksdagsledamöter ett möte med ett antal representanter från Gävles krogar för att prata om hur kommunen kan hjälpa krögarna ekonomiskt med de effekter som coronapandemin fört med sig.

I måndags tog Moderaternas kommunalråd i opposition William Elofsson initiativ till ytterligare en krögarträff, där han efterlyste ett extrainsatt kommunfullmäktigemöte för att kunna hantera kraven från restaurangerna.

Något som sågas av kommunalrådet Helen Åkerlind från majoriteten.

– Ett fullmäktigemöte kostar 300 000 kronor bara i arvoden till ledamöterna. De pengarna är bättre att kunna ge till krogarna tycker jag, säger hon.

Hon konstaterar att två ledande moderater var med på fredagsmötet, Lars Beckman och Pekka Seitola. Hon frågar sig om de inte pratade med William Elofsson innan han kallade till sin träff.

– Han får det att låta som att vi inte vet vad vi ska göra och att vi ska starta en långrandig utredning. Vi vet vad vi ska göra. Vi ska bara kontrollera så att det är lagligt så att vi inte hamnar med alltihop i förvaltningsrätten. Det tjänar ingen på, säger hon och fortsätter:

– William säger att “det är bara att göra”. Det visar att han kanske inte är mogen att ta över och styra Gävle.

I dagsläget har kommunen skjutit upp betalningsdatum för alla tillsynsavgifter. Tanken är att på något sätt avskriva dem helt för att kompensera litegrann för krogarnas intäktsbortfall. Men det går inte att makulera redan utställda fakturor. Nu undersöker man i stället ifall det går att göra som i Sundsvall där krogarna först betalar sina fakturor till kommunen för att sedan direkt få tillbaka pengarna i ett tillfälligt företagarstöd.

Att helt strunta i att driva in tillsynsavgifterna skulle slå snett eftersom till exempel livsmedelsbutiker och skolkök, som inte drabbats ekonomiskt av pandemin, då skulle gynnas helt ogrundat.

Livsmedelstillsynen ska enligt kommunens budget finansiera sig själv via avgifter.

För krogarna är en av de dyraste utgifterna till kommunen tillsynsavgiften de betalar för att ha serveringstillstånd. Maximalt 35 000 kronor per restaurang baserat på omsättning.

De som hyr kommunal mark för att ställa sina uteserveringar på betalar sammanlagt närmare 700 000 kronor till kommunen.

Tanken är alltså att hitta en juridiskt korrekt metod för att tillfälligt efterskänka dessa avgifter.

– Men den stora kompensationen behöver komma från staten, och det vet jag att det arbetet pågår, säger Helen Åkerlind.

Du säger att du förstår att det är bråttom. När kan ni vara klara?

– Det skulle förvåna mig om vi inte har ett beslutsunderlag till kommunstyrelsen inom 14 dagar.

William Elofsson bemöter kritiken från Åkerlind:

– Vi välkomnar förstås om det finns ett snabbare sätt än ett fullmäktige. Det viktiga är att vi går från “ska fortsätta titta på det” till action. Forumet är inte det viktiga.

Han står fast vid att han tycker att det tar för lång tid.

– Bevisligen har Åkerlind inte tittat på frågan tillräckligt eftersom det fortfarande efter mötet var krögare som hörde av sig till mig och efterlyste handling. Då måste jag reagera. Det handlar om att rädda arbetstillfällen. Ungdomsarbetstillfällen framförallt. Det är otroligt viktigt att det blir av!arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar