Australian Open 2021: Kritik mot stjärnornas särbehandling


Mellan den 8 och 21 februari är det dags för Australian Open och det kommer bli en logistisk utmaning för både arrangörerna och spelarna på grund av coronapandemin.

– Det är galet, vi har aldrig sett något liknande. För att göra det här logistiskt krävs ett litet mirakel men vi ska försöka, säger turneringschefen Craig Tiley till Tennis Channel.

Den schweiziska tidningen Blick rapporterar om att 1270 personer ska skickas i 18 charterplan till Australien och tidningen skriver också om ett sexsidigt protokoll med regler som har skickats ut. Den som inte följer reglerna riskerar bland annat att deporteras från landet, att arresteras och att förlora alla prispengar. 

Spelarna får också bara lämna sina hotellrum fem timmar varje dag för att träna och en regelöverträdelse av en anställd betraktas som ett brott av spelaren.

Världens bästa spelare får bo lyxigare

Det finns dock sex spelare som kommer ha helt andra regler: topp tre på både dam- och herrsidan.

Ashleigh Barty, Naomi Osaka, Simona Halep, Novak Djokovic, Rafael Nadal och Dominic Thiem kommer inte bo i Melbourne utan planen är att de ska spendera sin karantän i Adelaide där de inte alls kommer ha samma begränsningar.

Särbehandlingen av toppspelarna får fransmannen Jérémy Chardy – rankad på 72:a plats i världen – att kritisera arrangörerna.

– Den här nyheten om topp tre kommer från ingenstans och är lite konstig, för att uttrycka det milt. De kommer kunna använda gymmet i hotellet och göra sina övningar. Och det räknas inte in i deras femtimmarskvot, säger Chardy till Blick.

”Borde ha samma förutsättningar”

Chardy fortsätter:

– De kommer kunna gå ut. Det kommer nästan bli som att leva normalt och de har redan många privilegier. Om de kan göra mer av allt än vi andra kan kommer det inte bli samma förberedelser. Det är konstigt i en sport där alla borde ha samma förutsättningar.

Fransmannen lider med världsfyran Daniil Medvedev och han tror inte att arrangörerna hade agerat på samma sätt om världsstjärnan Roger Federer hade planerat att spela Australian Open.

– Om jag hade varit nummer fyra i världen hade jag blivit förstörd. Och vad hade hänt om Roger (rankad femma i världen) hade kommit? 

LÄS MER: ”Jag orkade inte ens resa mig ur sängen”
LÄS MER: Becker talar ut om sin otrohet
LÄS MER: Sveriges största talanger i tennisexpressen

Related posts

lämna en kommentar