Ängsbacken är ett sjunkande skepp


Det kommunala äldreboendet Ängsbacken i Sandviken är ett sjunkande skepp. I våras blev de synade efter att så många blivit smittade och avlidit i corona, nu verkar de vara på väg åt samma håll.

Nyligen skulle jag besöka en vän där, innanför ytterdörren spritade jag händerna och tog ett visir och för att vara extra säker hade jag med ett munskydd hemifrån. Vid hissen ringde jag till avdelningen och talade om vem jag ville besöka. Då fick jag reda på att han och några till satt i karantän i väntan på prov för de hade symtom. Jag frågade även om de meddelat hans barn, nej sa hon, det skulle vara om chefen ringt då. Det hade hon inte så det tråkiga fick jag ringa och berätta.

Jag blev chockad och sa att det måste vara personal som smittat. Frågade om de inte har skydd jämt och fick svaret ”inte i korridoren”. Va, där brukar ju även dom boende vara! De som jobbar på iva har skydd hela sina pass, ska inte även personal på trygghetsboenden ha både munskydd och visir hela sina pass?

Regeringen har erkänt att de misslyckats totalt med att skydda äldreboenden och nu skulle det minsann bli bättre. Det har inte de på Ängsbacken lyssnat till.

Hur många smittade och liv är ni skyldiga till och tar inte ni snabbtester innan passet som är sagt? Vem har ansvaret, är det kommunen som har inte har anställt en ansvarsfull chef för stället, eller är det den ansvarige för avdelningen?

Iréne

SVAR DIREKT:

Bra att du är engagerad i omsorgen om våra äldre Iréne. Men jag delar inte din uppfattning om Ängsbacken och den omsorg som vår personal givit under denna svåra tid.

Trots smittspridningen i samhället har vi på våra boenden färre som avlidit under pandemiåret 2020 jämfört med året innan. En förklaring till detta är att vi under hela pandemin följt rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare. 

2019 avled sammanlagt 146 personer varav 91 på särskilt boende och 55 på demensboende. 

2020 avled sammanlagt 145 personer varav 88 på särskilt boende och 57 på demensboende. 

Rekommendationerna har förändrats under perioden och det gäller till exempel skyddsutrustning i allmänna utrymmen som du nämner. Där ändrades rekommendationerna i december och nu bär personalen skyddsutrustning även i allmänna utrymmen. Däremot har inte våra rutiner för när familjen meddelas förändrats av pandemin. Först om hälsotillståndet förändras hos anhörig meddelas familjen. 

Vi har under hösten arbetat med omfattande PCR-testning (vanlig covid-19 test) samt antikropptester för vår personal i vårdnära arbete. Glädjande är att vi nu från 11 januari även kan börja med antigentester (snabbtester) av all vårdnära personal.  

Det är och har varit en svår tid med osäkerhet, känslor och rädslor. Vi har likt övriga landet och världen behövt lära nytt och lära om. Men jag är stolt över den omsorg och engagemang som förvaltningens personal visat under året. 

Anette Wikblom, omsorgschef, Sandvikens kommunarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar