Anders W Jonsson, C, kritisk till regeringens vaccinhantering – så går vaccineringen i Gävle


Anders W Jonssons kritik gäller tre punkter. Han anser att regeringen och Socialstyrelsen borde ha samordnat att fler snabbt kan få behörighet att ordinera vaccinet, dels genom en ny föreskrift, dels genom en nationell utbildning. Han anser att en föreskrift behövts som gett sjuksköterskor som genomgått en utbildning tillstånd att ordinera vaccinet. I dag får bara distrikts- och barnsjuksköterskor göra det, utöver läkare. Socialstyrelsen borde också ha tagit fram en gemensam utbildning.

– Nu sitter regionerna var och en på sitt håll och ska lösa det här.

Finns det en risk att det kan bromsa upp vaccineringen när den börjar för personer som inte är i riskgrupp?

– Jag hoppas att det inte gör det, men det är en uppenbar risk.

Anders W Jonsson är också kritisk till att det nationella vaccinationsregistret öppnade för vuxna först vid årsskiftet, efter att vaccinationerna startat. Det hade kunnat ske tidigare anser han.

Han anser att regeringen borde ha sagt åt regionerna att ge alla vaccindoser, som Folkhälsomyndigheten rekommenderar, inte spara på dem för att säkert ha till den andra sprutan som några regioner ska ha gjort.

– Här är jag kritisk till att regeringen inte har pekat med hela handen.

Socialminister Lena Hallengren, S, tycker att han kastar sten i glashus och skriver i ett SMS till TV4 att Centerpartiet gärna får informera om rekommendationen eftersom de styr i 19 av 21 regioner. Anders W Jonsson svarar att regionpolitiker inte kan fatta beslut om vad regionernas smittskydd, som räknas som myndighet, ska göra.

Vaccinsamordnaren i region Gävleborg, Tina Mansson Söderlund, hinner bara svara kort på frågor i mejl. Hon skriver att de fram till den här veckan sparat doser enligt instruktion från Folkhälsomyndigheten, men nu skickar de ut allt de får. På fredag ska runt 4 700 personer i länet ha fått vaccin.

Regionerna Skåne och Stockholm har börjat vaccinera viss sjukvårdspersonal, bland annat inom intensiv- och akutvård. Gävleborg kommer troligen att börja med det i liten skala inom de närmaste veckorna skriver hon. Vilka som ska vaccineras först är inte beslutat än.

I Gävle kommun har snart alla som bor på äldreboende fått den första vaccinsprutan berättar Carin Thunman, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

– Det flyter på bra.

De ger alla doser de får. I Gävle ska de börja ge den andra sprutan nästa vecka.

– Vi känner inte till att någon fått någon biverkning, säger Carin Thunman.

Nästa vecka ska också personalen inom äldreomsorgen, fast anställda såväl som vikarier, också kunna börja få vaccin berättar Katarina Stistrup, biträdande sektorchef inom Välfärd på Gävle kommun.

De kommer inom de närmaste dagarna att kunna börja boka tid för vaccin på Region Gävleborgs hemsida.

– Vi tror att en majoritet är intresserade, säger Katarina Stistrup.

I början finns dock inte så många doser. De fortsätter med samma smittskyddsåtgärder oavsett vaccinering, till dess att myndigheterna kommer med nya rekommendationer.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar