Hofors i botten när lärarbristen rankas – hälften är obehöriga: “Ett jättebekymmer”


Tidningen Läraren rapporterar om lärarbehörigheten i grundskolan, utifrån Skolverkets statistik. Under läsåret 2019-20 hade 70,1 procent av Sveriges lärare legitimation.

Det är stora skillnader mellan kommunerna. I toppen har Storfors 89,6 procent behöriga lärare. I botten finns Jokkmokk med 43 procent. Hofors kommuns grundskola har den sjätte lägsta behörighetsgraden i Sverige: 48,6 procent.

– Det skiljer sig väldigt mycket mellan våra fyra skolor. Vi har bra behörighet på högstadiet, på någon skola är alla behöriga och på någon annan är det färre, säger Inger Bexelius Lange som är barn- och grundskolechef i Hofors kommun.

När en lärare slutar är det alltid svårt att få tag i en ny.

Många lärare har slutat de senaste åren, bland annat i pensionsavgångar.

– När en lärare slutar är det alltid svårt att få tag i en ny. Då får man ibland ta till obehöriga. Så är det i hela landet och det är ett jättebekymmer, säger Inger Bexelius Lange.

Hofors kommun samarbetar med högskolorna i Gävle och Dalarna, bland annat om arbetsintegrerad utbildning där lärarstudenter kan jobba medan de pluggar.

Tidningen Läraren har också sammanställt behörighetsgraden per skolämne. I Hofors kommun är 37,1 procent av engelskalärarna är behöriga, den femte lägsta andelen i landet. Lägst behörighet av alla landets kommuner har Hofors i geografi (23,5 procent) och svenska (50,3 procent).

Enligt Inger Bexelius Lange hänger det ihop med hur lärarutbildningen har förändrats över tid. Den utbildning som många lärare gått, stämmer inte överens med hur kraven ser ut idag.

– De som utbildade sig tidigare fick välja ämnen, så den totala behörigheten påverkas mycket av vilken lärare som hamnar på vilken skola. Det kommer att vara så under en tid. När de nyutbildade lärarna kommer ut så rättar det till sig, säger hon.

Man önskar de bästa lärarna till alla barn hela tiden.

Andra orsaker till den nationella lärarbristen är att befolkningen växer och fler barn går i skolan, och att många lärare hoppar av yrket. 40 000 personer med lärarexamen jobbar inte i skolan. De som jobbar kvar upplever att arbetsmiljön blivit tuffare och mer stressig.

Samtidigt hamnar Hofors kommun högt när Lärarförbundet rankar skolkommuner. 2020 blev kommunen 29 bäst i landet och näst bäst i Gävleborg, med särskilt gott betyg för lärartäthet, friska lärare och resurser till undervisning.

– Det är olika undersökningar med olika underlag. Kvaliteten i undervisningen är det viktigaste. Man önskar de bästa lärarna till alla barn hela tiden, det gör alla skolhuvudmän. Det är inte enkelt men man gör sitt bästa utifrån den tanken, säger Inger Bexelius Lange.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar