Gävlekrögare i krismöte med lokala makthavare – vädjade om hjälp: “Man blundar för oss”


Läs mer: Gävleborg bättre än riket – trots pandemi minskade konkurserna för tredje året i rad

“3 000 företag inom besöksnäringen och handeln i Gävleborg behöver blixthjälp, behovet av stödinsatser är akut för att dessa sargade småföretag inte ska gå omkull.”

Så skrev flera krögare i Gävleborg i en debattartikel som tidningen publicerade i förra veckan.

Mustafa Anadol på Järnvägskrogen är en av företagarna bakom uppropet. Nationella restriktioner som tvingade krogarna att stänga först klockan 22 och sedan klockan 20 har slagit hårt, menar han.

– Vi kan inte arrangera några evenemang och har tappat 65 procent av försäljningen sedan november då det blev extrarestriktioner, berättar han.

Järnvägskrogen hade annars återhämtat sig relativt bra efter den första coronavågen.

– Det gick väldigt bra fram till slutet av oktober. Konsekvenserna nu är att vi tagit bort all extrapersonal och infört köpstopp gällande marknadsföring och annat.

– När vi som krögare tvingas dra i nödbromsen slår det även mot andra, som Svensk Cater, Spendrups, taxibranschen, hantverkare och elektriker, säger Mustafa Anadol.

I debattartikeln kräver krögarna utökade stödinsatser från såväl kommunerna i länet som region och riksdag. Något som lokala makthavare var snabba med att hörsamma. I fredags arrangerades ett digitalt möte där krögare deltog tillsammans med Gävles fem kommunalråd, flera riksdagsledamöter och andra lokalpolitiker.

– Mötet var väldigt givande. De lyssnade och förklarade självklart vad de gjort. De tog till sig av det vi sa och skulle jobba för det, även om det inte var något de kunde göra direkt, säger Mustafa Anadol.

Under pandemin har Gävle kommun bland annat utökat sin företagsservice och gett stöd till näringsidkare i form av avstånd med hyror, arrenden och avgifter. Men krögarna vill även ha återbetalda tillsynsavgifter för exempelvis alkoholhantering från kommunerna. En fråga som Liberalernas kommunalråd i Gävle, Helene Åkerlind, lovar ska ses över.

– Vi har inte en lika stor verktygslåda som staten, men de förslag som framkom under mötet ska vi skyndsamt titta på och se vad vi kan gå vidare med. Vi ska även se om vi kan skruva upp sådant som vi gjort tidigare, som att tidigarelägga starten för uteserveringar, säger hon.

En arbetsgrupp ska också tillsättas där kommunen kan bolla idéer med småföretagare.

Från regeringens sida efterlyser krögarna bland annat ett riktat hyresstöd till de värst drabbade branscherna och snabbare utbetalning av permitteringsstöd.

Riksdagsledamoten Elin Lundgren, S, var med och lyssnade in önskemålen.

– Det är definitivt ett problem att det är sådana enorma handläggningstider för permitteringsstöd. Det är steg ett, att kapa köerna. Det jag också tar med mig till regeringen är synpunkter på att det statliga stöd vi har inte passar alla. Överlag tror jag regeringen behöver bli bättre på att se över stöd till olika branscher, säger hon.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar