Alexander Edler om att vänne Jacob Markström trejdades: ”Tråkigt”


Vancouver har genomgått en generationsväxling sedan Daniel och Henrik Sedin avslutade sina karriärer 2018.

De nya affischnamnen är Elias Pettersson, Quinn Hughes, Brock Boeser och Bo Horvat.

Förutom Jacob Markström har Canucks inför den här säsongen också tappat Chris Tanev, som var en mångårig backkollega i laget till Edler.

– Ja, Tanev var den siste av lagkamraterna från Stanley Cupfinalen 2011, men nu är han också borta. Hur det känns? Jag vet inte, jag är bara glad över att jag är kvar och fått tillhöra samma organisation under hela min tid i NHL och samtidigt ha haft en viktig roll i laget.

Edler har sett ett antal svenska lagkamrater och vänner försvinna genom åren – Mattias Öhlund, Markus Näslund, Daniel och Henrik Sedin plus några stycken som bara stannade något eller några år.

Nu är han ensam om att vara länken till de framgångsrika åren när man slogs om mästartiteln.

Edler gör nu sin 15:e säsong i Canucks och NHL.

– Jag har tappat räkningen, men det kan nog stämma, säger han med ett skratt.

”Definitivt mer rivalitet”

Det blir en annorlunda säsong utan publik på läktarna och inga resor till USA för Vancouver Canucks i vinter. Samtliga sju kanadensiska lag i NHL är samlade i en och samma division.

– Det känns inte så kul att spela utan publik, men man vänjer sig. Och den nya indelningen med möten bara mot seriekonkurrenterna gör att det blir lite mer spänning och miniserier när man möts. Det blir som under play off. Definitivt mer rivalitet, säger Edler.

Han säger sig inte sakna försäsongsmatcherna, som utgår i år. Att träningslägret bara är en dryg vecka långt tilltalar honom också på ålderns höst.

Edler säger sig inte ha några tankar på att lägga av trots att han fyllt 34 år och bara har det här året kvar på kontraktet. Han brukar vara gul och blå efter alla täckta skott när våren kommer.

– Jag kan absolut se mig själv spela några år till. Men det är många faktorer som spelar in, inte minst skador.

Om ”den långa resan” han gjort i NHL, säger han.

– Jag har varit med när vi var ett topplag i ligan och jag har också varit med när vi varit nere på botten och missat slutspelet under flera år. Klart att det är tufft när laget byggs om, men nu ser jag att vi är på väg mot toppen igen.

Bygger offensiven runt Elias

Den offensiva generalen i den nysatsningen heter Elias Pettersson, 22.

Edler har kunnat se Petterssons utveckling på nära håll under de två säsongerna den unga anfallsstjärnan varit där.

– Jag är övertygad om att det kommer mer. Jag tror absolut att Elias tar ännu ett steg i vinter. Han gjorde sitt första slutspel i somras och har med allt matchande i viktiga situationer skaffat sig mer erfarenhet. Han lär sig nya saker hela tiden, som försvarsspelet och spelet utan puck. Han har rätt inställning och jag är övertygad om att han tar ett nytt steg den här säsongen.

Du kommer att ställas mot Jacob Markström i tio matcher i vinter, hur ser du på det?

– Klart att det blir speciellt. Det kommer säkert att kännas konstigt i början, men man vänjer sig. Kanske blir det konstigare för honom. Som sagt, jag är glad för hans skull och det är kul för Calgary, som får en sådan bra kille och målvakt.

– Men det var väldigt tråkigt för mig och min familj att Jacob försvann. Han var en del av vår familj och våra döttrar älskade när han kom på besök.

Blev det något besök hemma i Sverige efter slutspelet i Edmonton i somras?

– Nej, med tanke på pandemin så stannade vi kvar i Kanada. Min hustru Amanda är ju kanadensiska och sedan när skolorna för ungarna började fanns det inte tid att hinna i väg till Sverige i år. Det får bli nästa sommar.

Hur ofta träffar du Danne och Henke (Sedin) numera?

– De är nära kompisar, så det är skönt att ha dem kvar här i Vancouver. Det blir någon lunch tillsammans med dem då och då och vi pratar på telefon med jämna mellanrum. Och jag håller kontakten med Markus (Näslund) också även om han bor i Sverige sedan några år tillbaka.

Backpar med Schmidt

Alexander Edler kommer i vinter att bilda Canucks första backpar tillsammans med nyförvärvet Nate Schmidt från Vegas Golden Knights.

Svenskens roll i laget är omfattande, bland arbetsuppgifterna ingår att neutralisera motståndarnas bästa kedjor. Att döda utvisningar, täcka skott och vara en auktoritet kring den egna kassen.

– Vi är på gång igen, det tycker jag att insatsen i bubblan i Edmonton i somras visar. Det blir väldigt många matcher mot de värsta rivalerna och det tror jag fansen kommer att gilla. För egen del känns det kul att få vara med på den här resan uppåt. Jag tror att vi har något riktigt bra på gång, säger Alexander Edler, som närmar sig 900 matcher och 100 mål i NHL.

ALEXANDER EDLER

Född: 21 april, 1986, i Östersund.

Längd: 191 cm.

Vikt: 93 kg.

Familj: hustrun Amanda, döttrarna Emma Rose, 6 och River, 3.

Draftad: I den 3:e rundan (nr 91) 2004.

Tröjnummer: 23.

Årslön: 49,5 miljoner kronor.

NHL-statistik: 873 matcher, 99 mål, 302 assist, 401 poäng.

Stanley Cup: 82 matcher, 8 mål, 30 assist, 38 poäng.

Meriter: OS-silver (2014), VM-guld (2013, 2017).expressen

Related posts

lämna en kommentar