Kondomköp på Willys och blicken jag aldrig glömmer


Genialt!

När jag stod där och kände mig både high tech och coronaduktig landade jag i tanken många år tillbaka. Mitten av 1990-talet typ. Ganska sen kväll. Inser att det fattas kondomer.

Nej, inga mer detaljer.

Jag åker till butiken och skyndar in för att köpa innan de stänger. Jag vet att man inte ska tycka att detta är pinsamt när man är fullt vuxen. Ändå är det alltid lite jobbigt.

För att inte verka desperat tar jag varvet förbi hyllor med livsmedel. Kommer på att det är klent med grönsaker hemma.

Plockar på mig tomater och gurka, ser att tomaterna är dåliga och lägger tillbaka dem.

Kondomerna finns i kassan. Av någon anledning måste man alltså alltid be tjejen eller killen i kassan om kondomerna. Precis som med saffran. Fråga inte varför. Men så är det.

Också det lite jobbigt.

Även om jag alltså är en fullt vuxen småbarnspappa då i mitten av 1990-talet tänker jag att det vore bra att köpa något lite större som jag kan gömma kondompaketet bakom.

Minns att frun dagen innan noterade att det var slut på Grumme Tvättsåpa och rycker en sådan förpackning. På väg mot kassan ser jag en bekant, låtsas därför ha glömt något och går långsamt ett varv till. Kikar fram bakom kaffehyllan tills kusten är klar och går för att betala.

Försöker se nollställd ut när jag lägger varorna på bandet och inser att kassörskan tittar lite fundersamt på varorna som passerar förbi henne.

Gurka, kondomer, tvättsåpa.

I den ordningen.

För sent inser jag hur detta kan tolkas och suckar inombords. Varför tog jag just en gurka? Varför inte isbergssallad? Och varför dessutom hal såpa av allt man kan gömma ett kondompaket bakom?

Kassörskans blick säger ”och det här sysslar du med en tisdagskväll, din stackare”. Tro mig, den blicken glömmer jag aldrig. Försöker le men det blir mer någon sorts konstig grimas.

I flera år byter jag butik om hon jobbar.

Nu står jag alltså många år senare på Willys och inser vad jag skulle ha älskat näthandeln då. Ingen tveksam blick från någon kassörska. Eller? Skulle istället någon varuplockare, möjligen lite förvånad, läst min beställning:

Gurka, kondomer, tvättsåpa.

Och sedan gömt sig för att se vem som öppnar varubox nummer…eh…sex.

OLA LILJEDAHL

ola@ordklotet.x.searbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar