Gävleparets succé – säljer svenska teakmöbler i Schweiz: “Intresset är jättestort”


Martina Zumstein och Anders Jonzén bor i vanliga fall i Gävle men under föräldraledigheten med tredje barnet har de passat på att vara i Martinas hemland Schweiz. De har hyrt en lägenhet en bit utanför Zürich.

Och det är i samband med det som de på allvar förverkligat planen om möbelexport. En idé som Martina fick när hon hade bott i Sverige några år.

– Jag upptäckte att det fanns mycket finare inredning och finare möbler här än i Schweiz. Och då började jag fundera på om man inte skulle kunna ta en del av det dit.

Hon undersökte marknaden och såg att det i Sverige fanns mycket möbler från 50- och 60-talet – bland annat i teak – som man kunde köpa ganska billigt på loppisar medan det lilla som fanns att få tag på i Schweiz var väldigt dyrt.

– Mitt mål var att även vanliga människor skulle kunna köpa fina designmöbler.

Redan för några år sedan började hon samla på sig möbler och sälja lite via nätet. Men i samband med föräldraledigheten hade de möjlighet att flytta ned till Schweiz och satsa fullt ut. De fyllde en skåpbil med möbler och körde ned.

– Och det har gått jättebra! säger Martina och låter nästan själv lite förvånad.

Efter att de lärt känna en tysk som på liknande sätt importerar möbler från östra Tyskland valde de att tillsammans med honom starta en butik som snabbt växte.

– Intresset är jättestort. Problemet har inte varit att sälja utan snarare att hinna försörja butiken med möbler, säger Anders.

För att möta efterfrågan har de tagit hjälp av Anders pensionerade pappa hemma i Gävle. Nu när familjen bor i Schweiz är det han som åker runt på auktioner, loppisar och till privatpersoner för att köpa upp möbler.

De har sedan mellanlagrats i familjens hem i Gävle.

– Det är möbler överallt, vårt hus är proppfullt och vi har även hyrt en container för att få plats att förvara dem, berättar Anders.

Ungefär varannan månad har han åkt upp till Gävle och hämtat ett nytt lass som han med skåpbil och släp kört ned till Schweiz.

Hur har det fungerat under pandemin?

– Ganska bra ändå. Första gången vi åkte var faktiskt under reseförbudet men det gick i alla fall. Men då sitter man i bilen och stannar bara för att tanka och äta och möter inte så mycket folk.

Men när vi ska träffas för en intervju i Gävle i juletid blir det för första gången problem. Sverige sätts upp på den schweiziska karantänlistan och familjen tvingas ställa in resan samma dag som flyget skulle gått.

– Kravet är att man sitter i karantän i tio dagar när man kommer hem och då skulle barnen missa skolstarten, förklarar Anders.

I stället får vi göra intervjun via Messenger.

Vilka möbler är populärast?

– Det är sideboards. Men även bokhyllor, byråer, sekretärer, matbord och stolar. Det är mycket teak men även en del andra träslag och vi säljer också lampor, berättar Anders.

Däremot undviker man dyra designmöbler utan satsar mer på sådant som på sin tid massproducerades och som är förhållandevis billigt att köpa in. Mycket är från bland annat Bodafors, Troeds och Ikea.

– En del gamla Ikea-möbler börjar dock bli så populära och dyra i Sverige att vi inte kan köpa dem längre. Det skulle inte löna sig med transporten, berättar Anders.

– Köper vi för dyrt måste vi höja priserna och det vill vi helst inte. Vi vill att vanliga människor ska ha råd, säger Martina.

Men de har också gjort en del felköp. Möbler som inte alls gått att sälja i Schweiz.

– Vår lägenhet är möblerad med misstag. Sådant som inte har gått att sälja, berättar Martina.

En riktigt stor missräkning var de svenska trädgårdsmöbler som de hade köpt på sig.

– Jag älskar gamla Grythyttan-möbler så vi hade köpt ganska mycket som vi hade renoverat. Men det funkade inte alls, konstaterar Martina.

– Vi har kvar en del men resten har vi fått sälja i Sverige, berättar Anders.

Till våren planerar familjen att flytta hem till Gävle igen och då ska Anders återvända till sitt jobb på Sandvik. Men de räknar med att fortsätta med möbelförsäljningen.

Men ni känner inte att ni dränerar Sverige på en del av sitt kulturarv?

– Nej, det är inte som att vi länsar kyrkor. Det här är möbler som det finns väldigt mycket av och som ofta stått övergivna i källare. Jag ser det som att vi ger dem ett nytt hem där de blir uppskattade, säger Anders.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar