Goda viner för tunna plånböcker – Sune Liljevall rekommenderar


De flesta även billiga viner i bolagets hyllor är välgjorda, om än i många fall karaktärslösa, utslätade industriviner som inte pockar på några djupare smakanalyser.

Det finns dock även riktigt bra billiga viner, som ger betydligt mer kvalitet och karaktär än vad prislappen kanske indikerar. Har från Systemets ordinarie sortiment plockat ut 12 utmärkta viner under 80 kronor flaskan som jag tycker ger väldigt mycket smakvaluta för pengarna. Sex vita och lika många röda.

Sune Liljevall

Väl prisvärda vita viner under 80 kr

Frontera Chardonnay 2020, Chile

Omdöme: Ett smakrikt, närmast tropiskt fruktigt chardonnayvin med fräsch syra i en för priset överraskande balanserad och välgjord stil. Gör sig lika fint till smakrikare fiskrätter som till en grillad kyckling och annat ljust kött. Och priset är verkligen plånboksvänligt.

Pris: 59 kr Systembolagsnummer: 88958

Viña Maipo Chardonnay 2020, Chile

Omdöme: Enkel och standardiserad trotjänare sedan 2002 – men gott och lättdrucket. Smaken är full av gulfruktiga toner av ananas, gula plommon och citrus tillsammans med ett litet stråk av vanilj. Bra val till exempelvis en kycklingsallad och panerad fisk.

Pris: 59 kr Systembolaget: 37319

Weinmann Grüner Veltliner Klassik 2020, Österrike

Omdöme: Här bjuds en fräsch, ren, ungdomlig smak av gröna äpplen och lime i en syrpigg, druvtypiskt kryddig stil som gör sig fint till kyckling och det mesta från hav och sjö. Verkligt reapris för en hel liter välgjort matvin (motsvarar 67 kr för 75 cl).

Pris: 1 liter/89 kr Systembolagsnummer: 73522

Girasol Verdejo Organic 2019, Castilla, Spanien

Omdöme: Päronfruktigt, grönörtigt, torrt och citrusfräscht vin i en sauvignon blanc-lik stil. Passar väl som aptitretande aperitif men också till syrliga ostar (typ getost), skaldjurspasta, vegetariska rätter och fisk av alla slag.

Pris: 69 kr Systembolaget: 22349

Claude Val Blanc 2019, Languedoc-Roussillon, Frankrike

Omdöme: Löjligt lågt pris för ett riktigt trevligt och matvänligt vin i en frisk blandfruktig, torr stil. Har gjorts på en mix av hela sex olika druvsorter som samspelar till en fin balans av aromatisk frukt och citrusfrisk syra. Imponerar för det ringa priset och passar till såväl fisk/skaldjur som kyckling och kalkon.

Pris: 79 kr Systembolagsnummer: 5552

Collevite Falerio Pecorino 2019, Marche, Italien

Omdöme: Ett ungdomligt och mycket syrapiggt vin på pecorinodruvan som har en trevlig karaktär med associationer till persika, päron, citrus och örter i vital förening. Passar som aperitif och till fisk och skaldjur. (Ekologiskt)

Pris: 79 kr Systembolagsnummer: 2391

Väl prisvärda röda viner under 80 kr

Dão Casal Mor 2019, Portugal

Omdöme: Ett av bolagets absolut mest prisvärda viner under 100-lappen årgång efter årgång. Det handlar om ett matvänligt seriöst anslaget, rustikt vin med en djup doft av mörka bär. Aromer som går igen i smaken med toner av blåbär, körsbär, svarta vinbär, lakrits och lite fat. Allt i behaglig förening och passande till mörkt kött på lamm eller nöt. Och priset är löjligt lågt.

Pris: 67 kr Systembolagsnummer: 12520

Montepulciano d’Abruzzo Umani Ronchi 2019, Abruzzerna, Italien

Omdöme: Exponerar smakförnimmelser av solmogna körsbär, blåbär, örter och viol i en rättfram ungdomlig stil som passar till pizza, pasta, bufféer och inte allt för smakrika kötträtter, gärna på ljust kött. Ett pålitligt budgetvin årgång efter årgång sedan introduktionen för 25 år sedan.

Pris: 77 kr Systembolagsnummer: 2337

Cecchi Sangiovese 2019, Toscana, Italien

Omdöme: Ett harmoniskt och mjukt solmoget körsbärsfruktigt vin med stråk av jordgubbar, örter och anis i följsamt samspel. En ytterst prisvärd och tillgänglig sangiovese från alltid stilsäker producent. Utmärkt buffévin och till pastarätter, vegetariskt, kyckling och andra ljusa kötträtter.

Pris: 79 kr Systembolagsnummer: 2312

Mastri Vernacoli Lagrein 2017, Trentino-Alto Adige, Italien

Omdöme: Ett rättframt vin på den norditalienska druvan lagrein som här exponerar en koncentrerad körsbärsfrukt med plommon och fattoner i något tanninsträv förening. Klart matkrävande, gärna till kött med feta eller gräddiga (sås)inslag som kan sordinera strävheten. Seriöst anslaget vin för sitt pris.

Pris: 79 kr Systembolagsnummer: 2448

Cameleon Cabernet Sauvignon 2019, Argentina

Omdöme: Här går smakassociationerna tydligt till generösa givor av solmogna svarta vinbär och björnbär tillsammans med stråk av fatvanilj och choklad i en välgjord och lättgillad stil som passar till det mesta i köttväg. (Ekologiskt)

Pris: 79 kr Systembolagsnummer: 6853

Casillero del Diablo Merlot 2019, Chile

Omdöme: Här bjuds massor av svartavinbärstoner, hallon, korinter och fat på smakpaletten som är saftig och lättgillad – men inte för inställsam. Ett bra vardagsvin som kan gillas av de flesta till såväl mörka som ljusa kötträtter.

Pris: 79 kr Systembolagsnummer: 4567arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar