Corona skapar oro på Migrationsverkets förvar – hungerstrejk inledd


Tidigare i veckan började elva personer som är inlåsta på förvaret att hungerstrejka berättar Akmal, som är en av dem. De ska bara dricka. Skälen är flera men bland annat handlar det om rädsla för corona. Det finns en oro för att bli smittad av personalen som är ute och rör sig i samhället.

– De har inte handskar när de serverar maten, säger Akmal, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen.

Det finns även en oro för att det finns kvar en smittrisk trots ett negativt testsvar från en som varit sjuk.

– Det är en coronapandemi och vi sitter inlåsta, säger Akmal i telefon, bara videobesök är tillåtet på grund av pandemin.

Sektionschef Ulf Henriksson säger att de testar alla för corona som placeras på förvarsenheten och att de får sitta i karantän i väntan på svaret.

– Vi har haft få fall, säger han.

Hittills har tre personer haft covid-19, två i våras och en under senhösten.

För att kunna hålla avstånd finns bara 26 personer på de 55 platserna och Migrationsverket informerar om råden som finns för att minska smittrisker. Personalen har instruktioner om att stanna hemma vid minsta symtom, men de använder inte munskydd och visir utanför karantänavdelningen.

– Vi följer de direktiv vi får. Vi har kontakt med smittskyddet och känner oss trygga med det, säger Ulf Henriksson och tillägger att de tagit fram rutiner för en smittsäker miljö.

Bakgrunden till att Akmal och de andra inte vill äta är att de inte känner sig lyssnade på. Han själv, som ska avvisas till Uzbekistan efter tio år i Sverige där hans barn är födda, har haft svårt att få ordning på sin medicinering och hålla kontakt med läkare. Fyra personer, som accepterat avvisningen, vill bli frisläppta och anmäla sig hos polisen i väntan på den, säger Akmal. Coronarestriktioner gör att avvisningarna skjutits fram.

Det är polisen som beslutar om någon ska låsas in på en förvarsenhet efter en bedömning av risken att personen inte kommer att medverka till avvisningen. Att tacka nej till coronatest är exempel på skäl som gör att vissa länder inte tar emot personer som Sverige vill avvisa säger Magnus Sågström, chef för gränspolisen i Gävleborg. Han känner inte till personerna i Gävle, utan uttalar sig generellt.

Det finns också ett missnöje med maten som serveras och boende har fått nej när de har erbjudit sig att vara med och laga den.

Ulf Henriksson, som har uppfattat att hungerstrejken inte är lika omfattande som Akmal berättar, säger att de har en dialog med de som deltar.

Han säger att finns en sjuksköterska från Region Gävleborg placerad på förvaret, läkemedelsförskrivning sköter regionens läkare. Tidigare har förvarstagna ibland kunnat vara med i köket, men på grund av pandemirestriktioner är inte det möjligt längre.

– Vi vill att de förvarstagna ska må så bra som möjligt här.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar