Anna och Emil Jönsson Haag släpper sin egen träningsbok


Paret avslutade sina karriärer i mars 2018 efter världscuptävlingarna i Falun.

Anna och Emil Jönsson Haag hade då 14 respektive tolv säsonger i världscupen i den svenska landslagsdräkten.

Bland annat tog Emil två brons under Sotji-OS 2014. Anna har ett guld från samma OS i stafett, samt två silver från Vancouver-OS 2010.

Även om de inte använder skidorna lika ofta nu som när de var firade stjärnor, så är träning fortfarande en del av deras vardag. Eller rättare sagt: en mycket stor del.

Kombinera det med Annas ”jag har alltid älskat att skriva” och ni har ”Lev, njut, träna – vår filosofi för en hållbar livsstil”, parets egen träningsbok.

Anna och Emil Jönsson Haag har skrivit en bok om träning som nu släpps.

Foto: FÖRLAGET MONDIAL

Anna: ”Lagom, mellanmjölk och vardagsmotion”

– Vi ville att den skulle bygga på den långa erfarenhet vi har av träning, utan att vara en bok som vänder sig till toppidrottare eller de som siktar på att bli det. Mer vad vi har lärt oss under våra år som skidåkare. Ledorden har varit lagom, mellanmjölk och vardagsmotion, säger Anna.

Från stenhård träning på världsnivå till att omforma träningen och låta den bli en del av vardagen med andra ord.

– Det var ett intressant steg att ta som elitidrottare. När vi slutat kändes det först som att du har alla möjligheter i världen varje dag att röra på dig och må bra. Samtidigt fick vi barn, jobbade och insåg att vi trots allt hade begränsat med tid, konstaterar Emil.

Frågorna kom från omgivningen våren 2019 om hur de två gjorde för att få alla nya bitar att gå ihop, att se till så att vardagen och träningen blev till en enhet. Svaret landar alltså nu på bokhandelsdiskarna.

Personligheter som skiljer sig åt

Utåt sett kan Anna och Emil verka väldigt lika, men deras personligheter skiljer sig ganska rejält åt.

Lite förenklat var det hon som direkt ville ut i löparspåret när skidkarriären var över, medan Emil gärna satte sig framför tv:n.

– Det tog en del tid, men sedan trillade polletten ner och träning blev mitt mantra också, menar Emil.

”Lev, njut, träna…” är till största delen en bok om att hålla sig i form och råden hur man gör det. Men här finns även matrecept och det är också en berättelse om människorna Anna och Emil. Som hur de träffades och när Anna tog sig in i Emils hotellrum. Tilltaget som gör att de fortfarande hänger ihop.

– Man behöver inte vara på ett visst sätt för att det ska bli på ett visst sätt, utan det finns många vägar framåt. Det tyckte vi var viktigt att lyfta; därför har vi plockat in de personliga delarna, förklarar Anna.

Emil: ”Allt blir mer och mer extremt”

Emil fyller i:

– Det börjar bli så mycket pekpinnar och måsten kring det här med träning. Allt blir mer och mer extremt. Det ska inte vara så att du kör tills du kräks och det gör ont. Lagom räcker.

Hur tränar man nu när en pandemi grasserar och man uppmanas att undvika gym?

– Vi förespråkar att man ska vara utomhus. Det är ju även ett sätt att umgås. Våra bekanta träffar vi numera utanför hemmet, i det fria.

Hur mycket handlar boken om att vårda ert varumärke?

– Som elitidrottare bygger du just ett varumärke. Man har slitit hela sitt liv för de framgångar man nått. Det är ett liv som ger mycket, men även tar. Så det är en egoboost att försöka hålla sig levande – och ge tillbaka för det vi fått uppleva under åren.


LÄS MER: Jönsson Haag: ”Är som en relation som tar slut”
LÄS MER: Tårfyllda intervjun i SVT efter beskedet
LÄS MER: Anna Haag: ”Man vet att så där vill man inte vara”expressen

Related posts

lämna en kommentar