Ebba Andersson om hindret – i jakten på seger i Tour de ski


Ebba Andersson har precis gått i mål som trea i masstarten i Val di Fiemme när SportExpressen visar henne totalställningen i Tour de ski.

Hon slänger en blick på mobilskärmen och följande lista:

1) Jessica Diggins, USA

2) Julia Stupak, Ryssland +55

3) Frida Karlsson, Sverige +1:42

4) Ebba Andersson, Sverige +1:45

– Vad jag säger om utgångsläget? Att det ser betydligt mer positivt ut än vad det gjorde under inledningen av touren, säger Ebba Andersson som äntligen har hittat formen under de sista etapperna.

Hon fortsätter:

– Men…det är en sprint i morgon (lördag) och det gäller för mig att prestera betydligt bättre än vad jag gjorde i den senaste sprinten, för då var det riktigt uselt faktiskt.

Så kan Ebba vinna Tour de ski

Ebba Andersson pratar om sprinten i Val Müstair, där hon blev utslagen redan i kvalet efter att ha kört på 32:a bästa tid.

Nu måste hon få till ett bättre resultat.

Det återstår nämligen bara två etapper av Tour de ski – en sprint och sen klättringen upp för monsterbacken Alpe Cermis – och Andersson behöver alltså ta in 1 minut och 45 sekunder på Jessica Diggins för att ta hem segern.

Omöjligt läge? Absolut inte. Men det är mycket som krävs.

Andersson skulle kunna ta in upp mot två minuter i backen på söndag (Therese Johaug var till exempel 1:51 snabbare än Diggins upp för backen i fjol) men då gäller det att hon är ungefär lika bra som Diggins i sprinten för att avståndet inte ska öka.

Och det blir tufft.

Ni minns kanske hur det gick i sprinten i Val di Fiemme i fjol. Då var Diggins trea medan Andersson slutade på 28:e plats.

– Vi ska absolut inte ge upp hoppet om totalsegern, men vi kan konstatera att det blir tufft för Ebba att komma ikapp Diggins eftersom det är en sprint nu, säger Sveriges landslagschef Anders Byström.

Ryske tränaren sågar regeln

Läget blir ännu knepigare när arrangören delar ut upp till 60 bonussekunder i sprinten.

Skulle Diggins bli trea i sprinten, precis som i fjol, får hon 48 bonussekunder. Blir Andersson 28:a igen får hon 4 bonussekunder. Och då blir avståndet näst intill ointagbart.

– Frågar du mig så är 60 bonussekunder alldeles för mycket, säger Rysslands tränare Markus Cramer.

– I minitouren i Ruka var det 30 bonussekunder till vinnaren. Varför är det dubbelt så mycket här? Nu kommer väldigt mycket att avgöras i sprinten.

Står det mellan Diggins och Julia Stupak eller kan svenskorna blanda sig in i kampen om segern?

– Frida Karlsson verkar störas av sin skada, men Ebba Andersson ser starkare och starkare ut för varje dag som går. Vi ska nog inte räkna bort henne än, men det krävs verkligen att hon gör en bra sprint – annars är det kört för henne.

När SportExpressen frågar Ebba Andersson om de 60 bonussekunderna svarar hon:

– Det gäller att verkligen prestera på sitt bästa för att kunna knipa så många bonussekunder som möjligt, att inte tappa för mycket. Det här är en utmaning för mig. Men…jag är revanschsugen efter den senaste sprinten och jag ser fram emot att tävla igen.

Senast en svensk vann Tour de ski var 2008 när Charlotte Kalla var först upp för Alpe Cermis.


LÄS MER: Tour de ski 2021 – din guide till skidfesten i SVT

LÄS MER: Hotellchefen svarar – efter Fridas bild: ”Inte okej”

LÄS MER: Calle Halfvarsson visar upp nya kärlekenexpressen

Related posts

lämna en kommentar