Låt inte gigekonomin skapa morgondagens fattigpensionärer


DEBATT. Det är fredagskväll och efter en lång arbetsvecka ser du fram emot att slippa laga mat och unna dig något gott. Det är trots allt helg. Du tar fram telefonen, beställer en pad thai, väljer hemleverans och 25 min senare sitter du i soffan med dina hemkörda stekta risnudlar.

Snabbt, gott, billigt och enkelt. Vad du kanske inte reflekterar över är att personen som precis knackade på din dörr och lämnade över den bruna papperskassen förmodligen inte har en lön som går att leva på, saknar trygghet i sin vardag och som när hen går i pension själv inte kommer ha råd med hemkörd mat.

I Pensionsmyndighetens ”orange-bloggen” varnar analytikern Hannes Nilsson för att de 700 000 personer som i dag jobbar inom gigekonomin riskerar lägre pensioner. Ett helt yrkesliv utan tjänstepension leder i genomsnitt till hela 25 procent lägre pensioner, som därtill baseras på en redan låg inkomst. Slit-och-släng-anställningarna bäddar på så vis för nästa generations fattigpensionärer.

Vi socialdemokrater kan inte betrakta denna utveckling stillasittande

Det digitala daglöneriet växer explosionsartat när vi nu rör oss mot en arbetsmarknad där en tillsvidareanställning inte alltid utgör normen. Och vi ser allt fler exempel på att det används som en ursäkt för företag att betala ut låga löner och ersättningar, utnyttja och exploatera arbetare, smita undan skatt och sociala avgifter.   

Många företag inom plattformsekonomin hävdar dessutom att man inte har något formellt arbetsgivaransvar då arbetare som jobbar uppdragsbaserat och utför en tjänst (ett ”gig”), inte är anställda hos företaget i fråga. Arbetarnas trygghet blir lidande både på och utanför jobbet.

Slavliknande arbetsvillkor

När ett företag vägrar ta sitt arbetsgivaransvar påverkar det inte enbart den enskildes arbetsmiljö. En långvarig utveckling mot gigsamhället kommer få ödesdigra konsekvenser för den svenska välfärdsmodellen och de trygghetssystem vi har byggt upp under årtionden. 

Med låga löner, i vissa fall slavliknande arbetsvillkor samt uteblivna sociala avgifter och pensionsinbetalningar är det ett fullt möjligt utfall.

Så låt oss vara tydliga: det här hör inte hemma på svensk arbetsmarknad. Här ska råda ordning och reda. Vi socialdemokrater kan inte tillåta att det skapas en gräddfil för vissa företag bara för att man förmedlar en tjänst via exempelvis en app. 

Måste teckna kollektivavtal

Ska man vara en del av den svenska arbetsmarknaden måste man också anpassa sig till den – inte tvärtom. Så enkelt är det. Det innebär att dessa företag behöver teckna kollektivavtal som leder till trygga anställningar, en dräglig arbetsmiljö, löner som går att leva på och sociala förmåner som säkerställer en trygg livssituation för sina anställda. Även efter ett helt arbetsliv.

Vi socialdemokrater kan inte betrakta denna utveckling stillasittande. 

Varken du eller någon du känner ska bli fattigpensionär för att företag vägrar ställa upp på de spelregler vi har på den svenska arbetsmarknaden. Den fackliga organiseringen av arbetare har under historiens gång levererat ett starkt socialt skyddsnät och har gjort Sverige till ett av världens bästa länder att leva och arbeta i. 

Vi får aldrig ta det för givet. 


Av Annelie Karlsson (S)

Gruppledare i riksdagen

Anna Johansson (S)

Ordförande arbetsmarknadsutskottet

Fredrik Lundh Sammeli (S)

Ledamot pensionsgruppen


LÄS MER: Livslång provanställning i Moderaternas Sverige
LÄS MER: Vem ska betala när MP halverar arbetstiden?
LÄS MER: Se upp kvinnor – KD vill ta er tillbaka till 50-taletexpressen

Related posts

lämna en kommentar