Krafttag mot stöket vid Ica Maxi i Sandviken


Affärscentrumet Mosaiken är det område i Sandviken där flest fall av misshandel anmälts det senaste året. Totalt rör det sig om sju anmälningar som gjorts på Linggatan, som är huvudgatan på Mosaiken.

Parkeringen där mellan McDonalds och Ica Maxi har blivit en samlingsplats för ungdomar.

Tidningen har tidigare rapporterat om nedskräpning, stök och bråk vid samlingarna.

Dessutom har Ica Maxi haft problem med ungdomar som uppträtt på ett sätt inne i affären som gjort att kunderna känt obehag.

Johanna Westlin, kommunpolis i Sandviken, är inte förvånad över att flest anmälningar om misshandel gjorts i det här området.

– Det har koppling till fenomenet motorburen ungdom. Fler ungdomar är motorburna i och med mopedbilarna. Där samlas också unga vuxna som har körkort och riktig bil. Det är ett stort spann av ungdomar som samlas där och speciellt i tider med covid-19.

Varför dras ungdomar dit på grund av pandemin?

– På grund av pandemin finns färre naturliga mötesplatser för ungdomar. När skolorna stänger och undervisningen sker på distans så träffas ungdomarna på andra sätt. Som ung vill man hänga med polarna och då är det här ett sätt att göra det på.

Johanna Westlin säger att det egentligen inte är något problem att ungdomar träffas på det här sättet.

– Men de borde tänka mer på smittspridningen. Tittar man på det mer polisiärt så tycker vi att de ska sköta sig som alla andra och inte skräpa ner och inte slåss och inte köra berusade.

Men hon vill understryka att den stora majoriteten av de ungdomar som kör mopedbil inte är bråkiga och stökiga.

– De flesta av de motorburna ungdomar jag träffat är skötsamma och trevliga och har ett stort intresse för sina bilar. Sedan finns det tyvärr ett fåtal som inte kan sköta sig och sabbar ganska mycket för de andra.

Rolf Sundqvist har en lång bakgrund som polis i Gästrikland och jobbar sedan tre år som säkerhetschef i Sandviken. Han vill flika in att det inte bara är ungdomar i bilar som samlas på parkeringsplatsen.

– När ungdomar samlas så dras också andra ungdomar dit. Det kan handla om ungdomar som inte har bilar och är sugna på att bråka.

Det är inte bara parkeringsplatsen i området som är utsatt för stök.

Rolf Sundqvist berättar att det ibland körs mycket fort på den lite undanskymda Mosaikvägen.

– Där gasas det på. Vid vändplanen vid bilprovningen på samma väg är det mest problem med nedskräpning. Men för Ica är problemet att ungdomarna tar upp parkeringen och för ett jäkla liv, skräpar ner och sladdar på asfalten.

För fyra-fem år sedan hade Sandviken stora problem med stökiga ungdomar i framför allt stadskärnan. Kommunen och polisen lyckades då råda bot på problemet genom en särskild insats.

Nu görs också insatser mot stöket kring Linggatan.

– Rent operativt har vi varit därute med trafikpolisen och utryckningspolisen, bötfällt och gjort flygande besiktningar. Strategiskt har vi startat ett samarbete med kommunen och näringsidkarna som håller till på platsen, säger Johanna Westlin.

Det var säkerhetschefen Rolf Sundqvist som tog initiativet till samarbetet.

– Jag bjöd in näringsidkarna med hjälp av näringslivskontoret bara för att lyfta problemet. Johanna var med också. Näringsidkarna upplevde problemet på olika sätt beroende på var i området de har sin rörelse, säger han.

Johanna Westlin säger:

– Det positiva med mötet var att alla ville göra någonting åt problematiken. Det kan handla från att bygga vägbulor för att sänka hastigheterna till att skapa en relation till ungdomarna som håller till där.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar