Glenn Strömberg har bott på hotell i Stockholm i snart tio månader – saknar familjen


Glenn Strömbergs italienska hemstad Bergamo blev ett tidigt epicentrum för coronan.

När Italien stängdes ner i mars valde han att bo på hotell i Stockholm för att kunna fortsätta med sitt fotbollskommenterande för Nent Group.

På samma hotell bor Strömberg fortfarande – snart tio månader senare.

– Jag har två rum, ett av dom är som ett vardagsrum. Det känns mer som en lägenhet. Och jag är ju van vid att bo på hotell, jag brukar ha runt 200 hotellnätter per år. Men det är klart att det är jobbigt att inte kunna åka hem till familjen, säger han.

”Känner sig instängda”

När pandemin gick ner i intensitet efter den tuffa våren lämnade Glenn Strömberg Stockholm och tillbringade tre veckor i Bergamo. Dessutom var han tio dagar på Teneriffa hos en av familjens döttrar.

Hur var det att komma tillbaka till Bergamo efter att pandemin skördat så många offer?

– Det mesta hade jag hanterat innan jag åkte ner, jag hade ju hört berättelserna om dom som blivit sjuka och dött. Som vår husläkare. Han var bara 59 år när han gick bort, säger Glenn.

– Och dom läkare som hade gått i pension och vars barn försökte övertala dom att inte återvända och jobba under pandemin. Men dom kände kallet och gick tillbaka till jobbet – och blev sjuka och gick bort.

När andra vågen slog till efter sommaren drabbades inte Bergamo lika hårt.

– När det tog fart igen på olika ställen runtom i Europa fick det nybyggda sjukhuset i Bergamo i stället ta emot patienter från andra områden i regionen, berättar Glenn Strömberg.

– Men det har ändå varit tufft för familjen hela tiden. Jag hör det på dom. Dom känner sig instängda.

I snart tio månader har Glenn Strömberg bott på hotell i Stockholm.

Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Klockan var bara kvart över tre

Själva boendet är alltså inget problem för hotellvane Glenn Strömberg.

Däremot finns det något annat som han har svårt med efter alla år i södra Europa.

– Jag saknar ljuset, har väldigt svårt för det här vintermörkret. Det är ju långa perioder utan någon sol när mörkret ligger som ett lock över allting, säger han.

– Som häromdagen. Jag tänkte att jag bara skulle spela klart på hästarna till V64 och sen var det väl dags att gå ner och äta, för det hade ju blivit mörkt ute. Men jag tyckte att det var konstigt, för jag var inte hungrig. Då tittade jag på klockan som var kvart över tre, det tror fan att jag inte var hungrig. Jag gillar Sverige, men inte det här mörkret, säger han.

Vid 61 års ålder är det mycket som har förändrats hos den förre landslagsstjärnan. Inte minst den egna träningen, som har anpassats till där kroppen befinner sig just nu.

– Jag har lärt mig att ta det lugnare. Redan från när jag var liten gillade jag att träna hårt. Jag la upp eget träningsschema med intervaller och så. Vid sidan av fotbolls- och pingisträningen gillade jag att ta ut mig, berättar Glenn Strömberg.

– När jag slutade spela fotboll gick jag upp 20 kilo direkt. När jag bestämde mig för att gå ner i vikt gjorde jag likadant som jag var van vid, jag la upp ett schema och tränade stenhårt. Tog tid och körde ofta tills jag kände spysmaken i munnen.

Testade padel 1982

När Strömberg i dag håller sig i form i Stockholm är det något helt annat. 

– Nu går jag ut och njuter medan jag rör på mig. Jag har lugnat ner mig på gamle dar. Stockholm är perfekt för långa promenader, jag går oftast när jag ska någonstans. Gillar att gå även om det är längre än en mil. Och det här med att ta tid har jag släppt helt, säger han.

Men det blir också en stund då och då på hotellets gym.

Alla aktiva och före detta idrottsmän verkar spela padel. Hur är det med dig?

– Jag testade det när jag kom till Portugal 1982. Redan då var det stort där, men jag har inte spelat sedan dess. Alla frågar om jag ska spela, men jag säger nej. Det hade säkert funkat att spela någon timme, men knät pallar inte för det. Menisk och ledband är bra, men brosket är borta. Det är som att köra bil utan stötdämpare, svarar han.

Men du kan väl ta det lite lugnt, du behöver väl inte köra så hårt?

– Det går inte. För ska jag spela något kommer mitt vanliga beteende tillbaka. Jag vill vinna. Och då går det inte att ta det lugnt, säger Strömberg.

Visade vinnarskallen mot J-O

Den vinnarskallen såg vi prov på i början på sommaren när Glenn Strömberg, en gång i tiden lika stor talang i bordtennis som i fotboll, spelade minipingis mot legendaren J-O Waldner på ett hustak i Stockholm. 

Klippet med Strömbergs utbrott efter tappade poäng blev viralt. Racketen kastades, en dörr fick en spark. 

– Det är väl klart att jag blev irriterad. När en världsmästare och den bäste spelaren genom tiderna får fyra-fem kantbollar är det svårt att hålla igen. Dom ska jag ju ha. Jag vill vinna. Jag behöver dom för att göra det, säger Glenn.

Där syntes inga knäproblem?

– Nej. Vid ett litet bord behöver man knappt röra sig, det är bara att bolla över. Det är skillnad mot att spela på ett stort bord, där det är mycket mer förflyttningar, säger han.

– Jag har varit tveksam när Waldner och Appelgren har velat spela på ett stort bord. Spelar jag gör jag allt för att vinna och då blir det totalt livsfarligt.

Här blir Glenn Strömberg vansinnig under pingismatchen

Uppskattades av tränarna

Var ditt temperament nån gång en belastning under tiden du spelade?

– Nej. För mig var det alltid en positiv attityd att ha på planen. Och jag märkte att mina tränare uppskattade det genom åren, dom gillade att ha en spelare som alltid gjort allt för att vinna, säger han.

En som tidigt uppskattade Glenn Strömberg var mannen som hjälpte till att forma den då långhårige talangen till landslagsspelare och lagkapten i italienska Atalanta. Sven-Göran Eriksson, tränaren som tog Strömbergs Blåvitt till det historiska Uefacup-guldet 1982.

Det finns historier från den tiden om hur ”Svennis” satte Glenn Strömberg och lagkaptenen Conny Karlsson i var sitt lag på träningarna om tempot gick ner.

– ”Svennis” pratar fortfarande om det, hur han satte mig och Conny i var sitt lag för att få fart. När vi spelade unga mot äldre blev det riktig vansinneskamp, säger han.

Men Strömberg har äldre berättelser än så om hur han alltid har hatat att förlora, oavsett sammanhang.

– När jag var liten spelade jag ett kortspel som hette 31 med mormor. Det gick till tre, hade man förlorat tre i rad fick man lägga tio öre. En gång hade vi spelat i tre timmar och mormor hade vunnit 70 öre. Då sa hon att jag kunde få pengarna. Jag blev helt vansinnig och kastade pengarna och skrek att jag inte skulle ha något för jag hade inte vunnit. Mamma kom farande och undrade vad som hade hänt, säger Glenn med ett skratt.

Ingen arena sen i mars

Jobbet med det egna kläd- och skomärket går också vidare under pandemin.

Men tillvaron i Stockholm handlar ändå väldigt mycket om jobbet som expertkommentator för fotbollsmatcherna i Premier League, FA-cupen och Champions League.

Han har under många år vant sig vid att vara på plats under matcherna. Nu sitter han, ofta tillsammans med parhästen Niklas Holmgren, i en tv-studio i stället.

– Jag har inte varit på en fotbollsarena sen i mars. Och även om jag skulle kunna åka till någon match måste jag ta med i beräkningarna att jag inte har tid att sitta i karantän efteråt. När pandemin försvinner tillräckligt för att karantänsreglerna ska tas bort kan det bli läge att börja åka igen, säger Glenn Strömberg.

Vad är den stora skillnaden mellan att kommentera i en studio mot att vara i arenan där matchen spelas?

– Det är enklare att vara på arenan. Där ser man även det som finns utanför bilden. Du kan på ett annat sätt se vad som är på väg att hända och kan berätta det för tittarna, svarar han.

– I en studio har jag samma bild som tittarna. Det gäller att vara ännu mer skärpt för att kunna ge synpunkter på det som händer.

Glenn Strömberg och Henrik Strömblad under en av många fotbollsresor.

Foto: PRIVAT

”Lättare för de mindre lagen”

Jobbet har förändrats för Glenn Strömberg och andra som jobbar med tv.

Men har spelet också blivit annorlunda när corona håller supportrarna från läktarna?

– Ja. Framförallt i slutet av matcherna när ett lag ligger under och ska börja trycka på för att kvittera. Det där oerhörda trycket i jakt på poäng i slutet av matcherna kommer inte lika ofta nu, säger han.

– Och i några matcher har vi sett hur stora lag på hemmaplan legat under med 1–3 och tappat till 1–4 och mer. Det har sett ut som dom bara vill komma i väg därifrån. Har du din egen publik på plats får du inte förlora med 1–6, det accepteras inte av fansen. Det har blivit lättare för de mindre lagen att möta de stora på bortaplan.

LÄS MER: ”Flera som inte finns när jag återvänder”
LÄS MER: Får inte träffa familjen: ”Fruktansvärd situation”
LÄS MER: ”Han enade landet efter flera tuffa år”
LÄS MER: Strömberg om beroendet: ”Det är min bästa kompis”expressen

Related posts

lämna en kommentar