Peter Forsberg och Nicole Nordin om nya livet med barnen


Det har gått två och ett halvt år sedan de flyttade från Stockholm till Zug i utkanten av Zürich.

Den första tiden var full av affärsresor till Sverige och runt om i Europa samt årliga besök till USA.

Så kom covidkrisen i mars 2020 och allt förändrades.

– Det var lockdown här i två och en halv månad från mitten av mars till slutet av maj.  Vi var båda ute och reste rätt mycket tidigare, men nu har vi varit mycket hemma. Vi bara städar, säger Foppa med lätt ironisk ton.

Nicole plockar upp tråden och konstaterar:

– Två-tre månader hemma med tre barn, du kan tänka dig… 

De känner sig lyckligt lottade, trots allt.

– Absolut, vi har vänner som har gått bort i covid. Jag tänker på Kay Wiestål och Pierre Lacroix, som var min general manager i Colorado under åren i Avalanche, säger Foppa.

”Kidsen har skaffat sig kompisar”

Under de senaste nio månaderna hemma i Schweiz har han och Nicole fått chansen att bättre lära känna omgivningarna.

– Vi har kommit in i vardagslivet bättre här och kidsen har skaffat sig kompisar. Vi har alltid gillat Schweiz, men nu känner vi oss bättre förankrade här, menar de båda.

Med tre barn i ung ålder, Lennox, 8, Lily, 6 och Diego, 4, har Peter och Nicole fått anpassa familjelivet i Schweiz.

– Barnen förstår det allvarliga läget och har fått göra avkall på mycket i sin vardag. Det är en helt ny verklighet för dem, det är de medvetna om i allra högsta grad. Vi föräldrar får inte komma in på baletten som Lily har eller pojkarnas hockeyträning utan det blir att lämna dem i dörren. Men vi bor bra och kan vistas mycket ute i naturen och gå på hajk i bergen, berättar Nicole.

Foto: Privat

De åkte skidor hela familjen i Andermatt i Alperna, som ligger bara en timme bort, i mellandagarna och firade nyårsafton i Davos.

De skrattar båda när frågan kommer om de pratar affärer vid middagsbordet.

– Jag tycker att Nicole pratar om affärer hela tiden, säger Foppa och skrattar.

– Och han talar om Modo och sportrelaterade frågor, kontrar Nicole med ett leende.

Vilket får Foppa att svara med:

– Jag har inte haft så mycket att komma med gällande Modo under den sista tiden….

– Allvarligt talat, det är en annorlunda tid nu. Men visst varvas det business, barnen och världsläget med covid när vi käkar middag här hemma, fortsätter han.

”Vi var alla i chock”

Nicole är den drivande kraften i skoföretaget Inuikii, som har sitt högsäte i just Schweiz.

Så hur har pandemin påverkat bolagets affärer?

– Det har gått bra efter omständigheterna. Vi har vårdat varumärket, men fått ställa om försäljningen från retail till on-line. Det positiva är att det medför tajtare kontakter med kunderna. Vi var alla i chock i våras, men tog själva en risk med lagret vi hade och det har gått bra. Vi hade klarat av införsäljningen i USA i slutet av januari och ambitionen är att lansera Inuikii tillsammans med bland annat Saks Fifth Avenue där borta och med Selfridges i England, vilket vi ser fram emot. Det är två prestigefyllda återförsäljare.

Nicole har en utbildning från Handelshögskolan i Stockholm i botten och svarar så här på frågan om vilka drömmar och tankar hon hade när hon gick där innan hon träffade Peter.

– Jag hade nog inte haft tre barn i alla fall. Jag hade ambitionen att jobba med banking i London, men jag älskar mitt jobb nu. Självklart är jag stolt över att ha gått på Handels. Nu är det bara att fortsätta att lära sig.

Foppa pluggade efter karriären ett år på Handels i Stockholm och den Cruyff-utbildning som finns där för före detta idrottare som vill ut i affärslivet.

Så Nicole har i praktiken den bättre utbildningen, men hon avstår från att skryta om det när frågan kommer upp.

– Jag tänker snarast att Peter är den mest erfarne av oss. Han är det bästa bollplanket jag har. Peter är bättre på att ta beslut, till exempel när det gäller investeringar. Jag är mer av en doer, som kan förankra besluten hos Peter. Han är bra på att få igenom sin vilja, kör och öser på. Peter är bra på att ställa frågan: ”Vad vill du lägga din tid och kraft på”. Tillsammans är vi en dynamisk duo.

Foppa har inga invändningar mot den beskrivningen.

– Har jag väl bestämt mig för något, så blir det så. Min styrka ligger inte i det administrativa, men det var ändå bra att gå Cruyff-utbildningen. Fast egentligen har jag hållit på med business sedan proffskarriären kom igång 1995. ‘Cruyff’ var en bra ledarutbildning, det är ett bra sätt för atleter som lagt av för att lägga en bra grund för affärer och även skapa många nya kontakter. Och kravet på att ha gjort läxan. När man spelade var det andra som styrde ens tillvaro. Bussen gick på en viss tid till arenan, man tränade på fasta tider, och så vidare.

– När det gäller Inuikii, så har jag inget med produktutvecklingen att göra. Jag håller mig i bakgrunden och är mer intresserad av hur bolaget styrs även om skomodellerna är jättefina, säger Foppa.

Ägnar sig åt välgörenhet

Under pandemin har Nicole och Foppa också hunnit ägnat tid åt välgörenhet och hjälporganisationer.

– Her House Foundation, som hjälper kvinnor och barn, har vi engagerat oss i härifrån Zug liksom några andra välgörenhetsinitiativ. Det är viktigt i dessa kristider att alla ställer upp. Tillsammans kan vi åstadkomma saker, säger Nicole.

Så vad saknar hon från livet i Stockholm efter flytten till Schweiz?

– Vi hade ett jättebra boende i Stockholm. Lägenheten var helt magisk, men vi har varit hemma en hel del sedan flytten, så man får bra kvalitetstid väl hemma I Sverige.

Foto: Privat

Nicole har ingen direkt drömresa hon säger sig vilja göra när pandemin är över.

– Nej, jag är inte så sugen på att resa just nu. Jag har blivit bra på att hantera de digitala verktygen, så oftast fungerar det bra att jobba härifrån. Så jag får säga Tyskland och England om jag skulle ut och resa, inte längre bort än så.

Foppa vill få till den där familjesemestern till Maldiverna som de hade planerat i slutet av året, men ställt in.

– Får jag välja blir det även Colorado, Tampa Bay och Nashville för att se några hockeymatcher där.

Men lika lite som han vill prata om drömresor just nu vill han nämna något affärsprojekt, som lockar honom framöver.

– Det känns bara fel att säga något om det när så många kämpar för att kunna förhindra sina bolag att gå i konkurs eller folk kämpar för sina jobb. Någon annan dröm än att våra anställda ska kunna få behålla sina jobb har jag inte för dagen.

Finns det något jobb inom hockeyn som lockar dig?

– Nej, det kan jag inte säga. Det är jättekul att vara involverad i agenturen 4Sports här i Schweiz och ha ett finger med i spelet kring hockeyn. Jag tycker att agentverksamheten är jättespännande. Hockeyn är en passion och jag har bra kolleger i agenturen. Och Modo är alltid Modo.

Hur länge blir ni kvar i Schweiz?

– Vi har hyrt ett hus här i Zug så här långt, men så småningom vill vi köpa eget.

Nicole ser heller ingen brådska med att återvända till Sverige.

– Vi är inte klara här. Jag vill skapa ett riktigt hem här, där vi kan landa tillsammans som familj.expressen

Related posts

lämna en kommentar