Frida Karlsson och Ebba Andersson missade pallen


Efter att ha blivit utslagen i kvalet i gårdagens sprint hoppades Ebba Andersson på en revansch i lördagens andra etapp. Och det började bra.

Efter halva sträckan i damernas masstart på 10 kilometer klassiskt såg loppet ut att stå mellan Frida Karlsson och Ebba Andersson. De två svenskorna hade gjort ett ryck från resten av klungan och fått en lucka. Men sedan vände loppet.

Klungan kom ikapp, och Ebba Andersson halkade allt längre bak i loppet.

– Jag förbrukade lite för mycket energi än vad jag skulle behöva i början. Jag gick med lite för hårt med Frida, säger Ebba Andersson.

När samma distans avgjordes i Tour de ski förra året blev hon tvåa. I år gick Ebba Andersson i mål på en tolfteplats, hela 20 sekunder efter segraren Linn Svahn.

– Sista varvet fick jag verkligen kämpa för att inte tappa för många sekunder. Sen är det en fördel att ligga i grupp på den här banan. Det kändes som att sekunderna käkades in fort, säger Andersson.

Frida Karlsson: ”Jag har sämre glid”

Hon var inte den enda besvikna svenskan i mål.

Frida Karlsson, som länge såg ut som den starkaste åkaren, fick se sig ikappåkt under det sista varvet. 21-åringen bet ihop och spurtade tillslut in på en fjärdeplats.

– Jag har en stark kropp i dag, så det är synd att det inte räcker. Jag drog hela vägen och det är klart att det sliter, men det var min plan. Jag fick lucka men sedan glider de ikapp och då blir det tufft för mig, säger Karlsson.

Både Ebba Andersson och Frida Karlsson gick för dagen på ett par skidor med starkt fäste. Lite för starkt enligt Karlsson, som ångar sitt val efter målgång.

– Jag har sämre glid men bättre fäste. Så jag fick kämpa. Jag tror det påverkar ganska mycket, säger Karlsson.

Kunde du hållit från och vunnit annars?

– Det är svårt att spekulera om, men de ska inte ta ikapp de där sju sekunderna när jag gått ifrån. Jag tog för mycket fäste, det var ett felbeslut.

Vallachefen: ” Vår uppgift att utbilda dem” 

Vallachefen Petter Myhlback håller mer Frida Karlsson om att det var ett felbeslut att ha så mycket fäste, men att det också är åkarens egna val. 

Så Frida valde att ha lite extra fäste i dag? 

– Ja, det är så. Generellt så ser man att man inte kan vinna en världscuptävling om man har dåliga produkter under skidorna. Vi förstår åkarna och försöker att stå upp för dem. Det är också vår uppgift att utbilda dem. 

Moa Lundgren besviken 

Gjorde ni något fel överhuvudtaget tycker ni?

– Nej, det gjorde vi inte. Frida stod och valde mellan om hon skulle ha bra glid eller riktigt bra fäste, då gör hon det valet själv. Hon hade nog behövt tio sekunder på toppen om hon skulle vara med. Men tjejerna gör en fantastisk instats, det är så himla grymt.

Sist in i mål av svenskorna blev Moa Lundgren på en 34:e plats, två minuter efter täten i mål.

– Det där var en jävla käftsmäll. Det gick bra ett halvt varv, det var så jävla trögt jag kunde inte åka på. Det var ett skämt. Det var både och. Jag har chanser i morgon, men det här var så fruktansvärt. Man har tränat så hårt, åh så less jag blir. Det är väl bara hem och se ”Sällskapsresan” med Linn, säger Moa Lundgren.

Resultat: 10 km klassiskt i Val Müstair

1) Linn Svahn, Sverige

2) Julia Stupak, Ryssland +0,7 sekunder

3) Jessie Diggins, USA +0,8 sekunder

4) Frida Karlsson, Sverige +1,4 sekunder

5) Katharina Henning, Tyskland +2,0 sekunder

Övriga svenska placeringar:

12) Ebba Andersson

18) Maja Dahlqvist

22) Jonna Sundling

27) Emma Ribom

33) Moa Olsson

34) Moa Lundgrenexpressen

Related posts

lämna en kommentar