Psykologstuderande från Gävle utsedd till Årets Uppsalastudent – får 100 000 kronor


Mamduh Halawa är hemma hos sina föräldrar i Gävle för att fira jul och nyår. Just den här dagen har media fått nys om att han utsetts till Årets Uppsalastudent och telefonen ringer i ett.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Mamduh Halawa.

Några dagar innan jul blev Mamduh Halawa uppringd av Uppsala universitets rektor Eva Åkesson. När hon gratulerade honom till Anders Walls stipendium på 100 000 kronor hade Mamduh först svårt att ta in beskedet.

– Jag trodde att någon skämtade med mig. Sen kände jag mig både chockad och glad. Lite senare ringde även Anders Wall och grattade.

Men studierna har inte alltid haft högsta prioritet för Mamduh.

Upp till sena tonåren var fotboll en stor del av livet. Han spelade själv med GGIK och missade sällan GIF herrarnas hemmamatcher. Men efter några skadedrabbade år slutade han spela fotboll.

När han, i slutet av gymnasieåren, insåg att det krävdes höga betyg för att komma in på psykologprogrammet fick studierna större fokus.

– Jag ångrar lite att jag inte gjorde det tidigare, inte bara för att få högre betyg, utan för att lära mig mer. Då hade jag haft ännu bättre förutsättningar, men det har ju gått bra ändå, säger Mamduh Halawa.

I motiveringen till varför han får stipendiet står bland annat att han vid sidan av framgångsrika studier vid Uppsala universitets psykologprogram både startat ett företag och skrivit den populärvetenskapliga boken Like. I sitt företag har Mamduh utvecklat en app som hjälper användaren att skapa och vidmakthålla meningsfulla beteenden.

– Jag är imponerad av Mamduhs kreativitet och entreprenörsförmåga och ser fram emot att få lära känna honom närmare. Jag vet att han valts ut i hård konkurrens med övriga nominerade studenter, säger Anders Wall i ett pressmeddelande.

Vad ska du göra för pengarna?

– Det är lite tråkigt med pandemin, men jag hoppas få till någon slags firande längre fram. Pengarna kommer att hålla mig flytande i mitt nystartade företag.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Fokus nu ligger på att få företaget att gå bra och att ta examen. Sen får jag se vad det blir.

Namn: Mamduh Halawa

Ålder: 24 år

Bor: I Uppsala.

Familj: Mamma Helena, pappa Imad och lillebror Ismael.

På fritiden: Träffar kompisar, tränar och läser om historia och ekonomi.

Utbildning: Gick låg- och mellanstadiet på Gefle Montessori, högstadiet på Engelska skolan och Naturvetenskapsprogrammet på Vasaskolan. Under ett sabbatsår efter gymnasiet praktiserade han på Mittmedia, skrev främst om fotboll.

Sysselsättning: Börjar tionde och sista terminen på psykologprogrammet i Uppsala i januari samt jobbar i egna företaget Zeeds.

Aktuell: Har fått Anders Walls stipendium ”Årets Uppsalastudent” på 100 000 kronor.

Fakta Anders Walls Stiftelse

Anders Walls Stiftelse grundades 1981 och delar årligen ut stipendier till unga begåvningar inom områdena natur­vetenskaplig forskning, ung företagsamhet, landsbygdsutveckling, internationella studier samt musik. Sedan starten har stiftelsen delat ut cirka 60 miljoner kronor i stipendier och bidrag. Minst lika viktig som stipendiesumman är medlemskapet i nätverket Wallumni bestående av tidigare Anders Wall-­stipendiater, idag drygt 400 personer. Medlemmarna träffas regelbundet och genomför bland annat internationella studieresor tillsammans.

Källa: Anders Walls stiftelsearbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar