Landslaget kan tvingas att ladda på hotell i sju veckor


Den 8 januari drar världscupen i skidskytte i gång igen i tyska Oberhof. För det svenska landslaget kan det bli början på en lång hotellturné ute i Europa.

Enligt Radiosporten överväger succélandslaget, med hela 15 pallplatser under hösten, att inte komma hem under de veckor som följer inpå VM i slovenska Pokljuka på grund av smittspridningen.

– Det är inte något vi spikat ännu, vi har lite olika scenarion beroende på hur det utvecklar sig. För mig är det viktigt att man avvaktar situationen och tar det beslut vi tror är bäst för stunden, säger landslagets huvudtränare Johannes Lukas.

Världscupen i Oberhof följs upp av tävlingar Antholz i Italien. Efter det kan skidskyttelandslaget hålla sig kvar i södra Europa för upplandning till VM-premiären den 10 februari. Men den potentiellt utdragna mästerskapsbubblan är inget som skrämmer Lukas. 

– Det är mycket att tänka igenom, men vi har gjort det från ett tidigt skede så jag känner mig trygg. Att det hela avslutas med ett VM gör att motivationen hålls uppe.

”Kommer bli extremt”

Landslagsåkaren Mona Brorsson har redan siktet inställt på att hennes hem under inledningen på 2021 kommer vara ett hotellrum. 

– Man får vara tacksam för att vi trivs med varandra haha, det är en nyckel i det här. Vi är vana vid tre veckor, så det kommer bli lite extremt med sju veckor, säger Brorsson.

Det ovanliga upplägget har hon varit förberedd på sedan i somras. 

– Väger man fördelar mot nackdelar så är det mer som talar för att man inte ska resa hem. För min del är det ganska bra för att man får en vecka till på hög höjd.

Efter den sista tävlingen i Italien har landslagsåkarna två tävlingsfria veckor inför VM. Då hoppas Mona Brorsson på besök hemifrån, om smittläget tillåter. 

– Vi kikar på att eventuellt få ta med sig sin sambo under en period. Då skulle det kännas lättare och bättre för min del.

Boendet delas mellan landslag

Hon påpekar att det förutsätter att samma säkerhetsföreskrifter kan följas. 

– När nytt folk kommit in så har de tagit ett test innan resan, sedan tar de ett test när de kommit fram och isolerar sig till dess att de fått ett negativt svar. Då blir de en del av skidskyttebubblan.

Vad saknar man mest under en lång hotellvistelse?

– Det är ju sin egen säng, helt klart. Jag får en bättre återhämtning i den.

Under världscupen delas boenden mellan landslag. Men i Pokljuka har Sverige valt att bo på ett helt eget VM-hotell – en stor frihet enligt landslagstränaren Johannes Lukas.

– Det känns väldigt bra att vi får den möjligheten faktiskt. Det har varit en lång process där Mattias Nilsson (logistikansvarig) har jobbat hur många veckor som helst med det här upplägget. Jag tror inte man kan bo bättre än vad vi gör.expressen

Related posts

lämna en kommentar