Rekord för e-handelsföretag på Brynäs: “Började som rolig grej”


Rekord blir det ändå. Prognosen säger 75 miljoner i omsättning, en 50-procentig ökning jämfört med förra året.

Men det som är bra hade kunnat vara ännu bättre.

– Målet på 100 miljoner i omsättning, som var satt till år 2022, var vi nära att nå redan i år. Vi skulle ha räknat med den andra pandemivågen och förberett oss bättre, säger Mattias Gladh som är vice vd och delägare Spelexperten.

E-handelsföretaget på Brynäs fick ett rejält uppsving i samband med kendama-trenden för fyra år sedan.

– Vi sålde 15 000 kendamas bara i Gävle. Det fanns stor efterfrågan i Kiruna, Falun och Jönköping också, säger Mattias Gladh.

När företaget drog igång sin verksamhet för tio år sedan hette det Sultana och var inriktat på sökmotorsoptimering. En anställd tyckte att hon hade för lite att göra och föreslog att företaget även skulle börja med näthandel.

– Vi såg en annons på Blocket av en kille i Göteborg som ville sälja sin lilla verksamhet som hette Spelexperten. Vi köpte hans lager som han haft i en källare på 40 kvadratmeter, allt rymdes i en bil, säger Mattias Gladh.

För Gävleföretaget växte den tänkta bisysslan oväntat snabbt.

– Det som kan vara svårt med näthandel är att lagerhållningen binder upp otroligt mycket kapital. Men vi skruvade på några saker och märkte att försäljningen började komma igång. Tanken var att det skulle vara en rolig grej vid sidan om, men efter två år var det huvudverksamheten, säger Mattias Gladh.

Idag har Spelexperten ett 100-tal leverantörer och 9000 olika typer av produkter i lagret, förutom spel även en del leksaker och pussel.

– Under pandemin har vi nästan sålt slut på 1000-bitars pussel, säger Mattias Gladh.

Ökad omsättning har också inneburit ökat behov av lagringsutrymme. Lyckligtvis har Spelexperten kunnat expandera utan att flytta från Brynäs och idag ringlar lagerlokalerna som en bred orm i olika fastigheter bakom den lilla butiken på Södra Skeppsbron.

Successivt har företaget fått ta över ytor som tidigare användes som golfranch, bilförvaring och grossistlager. På sju år har lagret vuxit från 600 kvadratmeter till dagens 3000 kvadratmeter.

Personalstyrkan har också vuxit och består idag av tolv fast anställda plus 15 timvikarier.

– Det har gått bra att hitta folk, dels har vi gått via redan anställda, dels via bemanningsföretaget Clockwork, säger Mattias Gladh.

Den hämmande faktorn som gjort att företaget inte har kunnat möta efterfrågan fullt ut handlar om andra saker.

– Att packa går bra, men att hitta i hyllorna tar för lång tid. Vi måste utnyttja våra kvadratmeter på ett bättre sätt, men det arbetet har vi inte hunnit med, säger Mattias Gladh.

Många e-handelsföretag går väldigt bra. Vad är orsaken?

– Det finns många bra betalningslösningar idag och allt fler märker att det är ganska enkelt att handla. Under pandemin har rekommendationen varit att handla på nätet och det har verkligen märkts.

Hur är konkurrensen?

– Den är ganska hård, det känns som att någon ny aktör dyker upp varje år, Webhallen, Adlibris, Stor och liten och nu Amazon. Men efter corona tror jag att näthandel blir det nya normala och vi fortsätter att bredda vårt sortiment och att satsa på utlandslansering, säger Mattias Gladh.

Läs mer: Gävles e-handelsjättar – så mycket pengar drar de inarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar