Från dildopanik till rikskänd limpmacka – här är årets märkligaste händelser 2020


OBS: Längst ner i artikeln hittar du länkar till tidigare års listor. 2019 saknas för att Simon Ridell då vikarierade som politisk redaktör och inte höll på med trams.

10. Vasaelever utnyttjar Arbetarbladets fotograf för att ta en perfekt bild till albumomslaget

Fredag 9 oktober

I början av oktober hittade ett par elever en bärfis i Sodexo-maten på Vasaskolan. En minst sagt osmaklig upplevelse som ska ha skapat uppståndelse i skolmatsalen. Det var också med den uppgiften som Arbetarbladets reporter Catharina Hugosson tog sig till Vasaskolan för att göra en artikel om det hela.

Det finns ingen anledning i att betvivla äktheten kring storyn om bärfisen i maten, det fanns video på det och allt men… Det finns anledning att misstänka att Catharina Hugosson, som är fotograf i grunden, blev utnyttjad.

Vasaskolan är hem för de estetiska inriktningarna på gymnasiet i Gävle. Det kryllar av unga band där. Och så här blev bilden på grabbgänget:

Den fullkomligen stinker promotionbild för ett nytt hett band som snart släpper sin debutskiva. Eller är det helt enkelt så att elever på Vasaskolan inte kan fotas i grupp utan att se ut som ett band som är på väg att släppa årets platta?

9. Män och deras ytterst tveksamma smak

Det här året har vi fått två hårresande exempel på mäns känsla för smak och taktfullhet.

I Skutskär ville en man lägga till namnet Waffen, ett begrepp som är förknippat med den nazistiska militära enheten Waffen-SS som stod för andra världskriget mest fruktansvärda handlingar. Det blev tack och lov avslag på det.

I Sandviken ville en man ha KKK som text på sin nummerplåt, en förkortning för den amerikanska vit makt-organisationen Ku Klux Klan. Det blev tack och lov avslag där också.

Det är tur att myndigheterna finns där som ett överjag som motar mäns impulser och totala avsaknad av moralkompass.

8. Den rosa dildon och moralpaniken

Fredag 2 oktober

I början av oktober publicerade Tierps kommun ett inlägg på Facebook som fick många att spotta ut kaffet i ren bestörtning. Som en del i en kampanj för att få kommuninvånarna att hålla avstånd la kommunen ut en dildo med den tillhörande texten “Sällskapssjuk?”. Liksom för att påminna att det finns alternativ för den som saknar närhet.

Många män tyckte förstås att det var kränkande eftersom Tierps kommun aldrig skulle komma på tanken att lägga ut en lösvagina, andra tyckte att kommuner inte ska vara vulgära utan seriösa och en kvinna var extra besviken – “De kunde väl i alla fall valt en bra dildo.”.

Själv tycker jag kommuner kan få vara lite vulgära om de vill. Roligast av allt var att kommunen använde sig av fraser som att de hoppades att den skulle “tränga igenom mediebruset”.

7. Kinder surprise i Ockelbo

Torsdag 30 april

Det är dags att vi börjar lära oss att kokainet finns lite varstans och inte bara runt Stureplan i Stockholm. I höstas kunde vi på Arbetarbladet exempelvis berätta att en man stod åtalad för en kokainfest i Ockelbo på Valborgsmässoafton. Han ville “festa till det lite extra” förklarade han när han senare åkte dit för ett par sms han skickat.

Det märkligaste var hur han fått kokainet levererat till sig. Nämligen i ett Kinderägg. Ni vet, de chokladdragerade äggen som vanligtvis inrymmer små leksaker för barnen. “Kinder surprise indeed” skrev jag i en krönika och ja, det är fortfarande lite svårt att släppa att kokainet kom till Ockelbo i ett Kinderägg.

6. Mannen som var så packad att han fastnade i en skorsten

Söndag 25 oktober

Nej, det var inte tomten som kom tidigt i år. Det var bara en fyllerist som av någon outgrundlig anledning fått för sig att det skulle vara en kanonidé att klättra alternativt hoppa ner i en skorsten på gamla Gefle Dagblads tak. Eller kan det till och med ha varit så att han ramlade ner i den?

“Händelsens orsak var under natten okänd men polisen misstänker att initiativet kan kopplas samman med fylleri.” stod det i Arbetarbladets text. Det är lätt att misstänka att mannen var mer än misstänkt full, att det liksom inte rådde några tvivel. Knappast bara “salongs” va?

5. Ockelbogymmets testosteronstinna rasistiska lista

Tisdag 24 november

Det här är egentligen ett väldigt allvarligt fall av uppenbar rasism. Men det faktum att Atletklubbens gym trodde att det inte var några konstigheter att stänga av gymkortet för 20 personer med invandrarbakgrund och dra alla över en kam är ändå skrattretande dumt.

Att de sedan formulerade sig som så att de ville att Ockelbo kommun “skulle gå igenom vilka som bestämmer” vittnar om för höga halter av testosteron. Vissa behöver onekligen spänna sig lite mindre och hitta lite bättre kontakt med sin mjuka sida.

4. Att könsstympa med lödpistol från Jula – inga konstigheter, tydligen

Ännu ett allvarligt fall en egentligen inte ska ha så roligt åt. Men det gick inte annat än att skratta åt eländet när mannen som könsstympat pojkar i Söderhamn och Gävle med hjälp av en jäkla lödpistol från Jula konstaterade att “det inte var några konstigheter” under rättegången.

Ingen har någonsin höjt ribban så mycket för uttrycket “inga konstigheter”. Om könsstympning med en lödpistol från Jula inte är att betrakta som konstigheter, då vet jag inte vad som är att betrakta som konstigt längre.

3. 25-åringen som ville sitta längre i arresten

Söndag 26 april

I Sandviken i våras utspelar sig ett i högsta grad märkligt händelseförlopp.

En 25-åring släpptes ut arresten efter misstanke om narkotikabrott men var alltså så pass besviken med detta faktum att han krossade en ruta och tog sig in i arresten igen.

Nu var det så att han gjorde ett försök att få tillbaka sina skor och sin mobiltelefon som polisen beslagtagit. Men samtidigt lyfte nyheten frågan om det ändå inte är lite för trevligt för inlåsta kriminella i Sverige, med tanke på att han så gärna ville tillbaka.

Särskilt trevligt verkar det dock inte ha varit tillbaka inne på arresten. Allt som hände var att 25-åringen blev pepparsprejad och sedan kördes till en busshållplats i Sandviken.

2. Uppståndelsen kring Dragon Gate-bebisen

Torsdag 10 december

Tidigare i höstas berättade Arbetarbladet om Dragon Gates första hyresgäster, det unga paret Karl Borg och Emma Tengkvist. När sedan SVT i Uppsala gjorde samma reportage fick de veta att paret väntade barn och rubriken blev förstås “Dragon Gates första hyresgäster väntar barn”.

En genialisk rubrik i sin enkelhet. Enligt en initierad källa hade artikeln en räckvidd på över 200 000 personer i sociala medier. Lite oväntat var intresset för Dragon Gate-babyn att jämföra med nyheter om kungabarn.

Är det en ny Buddha på väg? Det gäller att börja planera för vilken färg röken ska ha, den rök som ska bolma från Dragons Gates tempel när den lille frälsaren föds. Röd och guld som väggarna i rummen?

1. Toast Skageholm – förrätten som fick Sverige att stanna

Lördag 27 juni

Mitt under semesterperioden stannade svenska sociala medier till. Alla försökte ta in vad det var de faktiskt såg. “Är det…Är det där… Vad jag tror det är?” – ungefär så reagerade folk. Och jo, det var mycket riktigt en Toast Skagen serverad på en flaggskeppsrestaurang i Gävle fast med det lilla kruxet att den var serverad med Skogaholmslimpa.

Hanna Lindströms besök på Fullriggaren Skybar är årets virala nyhet från vår trakt. Anledningen till att den blev så omtalad har nog dessvärre att göra med fisförnäma stockholmare som tycker att det rimmar väl med deras förväntningar på svenska mellanstora städer.

Själv tänker jag hedra årets anrättning på nyårsafton. Det blir Toast Skageholm till förrätt.

Tidigare år:

Årets tio märkligaste händelser 2018

Årets tio märkligaste händelser 2017

Årets tio märkligaste händelser 2016arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar