Misstänkt för våldtäkt friades – nu överklagar åklagaren


Två dagar före julafton kom den friande domen. Mannen som är i 30-årsåldern stod åtalad för att ha våldtagit en kvinna i hennes lägenhet i Gävle.

De hade firat nyårsafton tillsammans med ett sällskap på sammanlagt sex personer och mannen plus två andra gäster hade fått sova över i lägenheten.

Enligt kvinnan vaknade hon av att mannen våldtog henne, enligt mannen hade endast ömsesidiga smekningar förekommit.

Tre nämndemän i Gävle tingsrätt tyckte att mannen gett ett mycket trovärdigt intryck medan kvinnans uppträdande i rätten hade verkat “överdrivet och labilt”.

Rådmannen, som är juristdomare, ansåg däremot att det var ställt utom allt rimligt tvivel att mannen gjort sig skyldig till våldtäkt.

Eftersom nämndemännen var i majoritet friades ändå mannen.

– Det är inte speciellt vanligt, men nämndemän och juristdomare har samma rösträtt i domstolen och då kan det bli såhär, säger åklagare Birgitta Fernlund.

I hovrätten ser fördelningen annorlunda ut, där dömer fem domare varav tre är juristdomare och två är nämndemän.

– Möjligheten är god att det blir en ändring i hovrätten. Jag kommer att skicka in en överklagan under denna vecka, säger Birgitta Fernlund.

När kan det bli aktuellt med ny rättegång?

– Svårt att säga. Det finns inga frihetsberövade i målet och därmed inga tidsfrister, så det kan nog dröja åtskilliga månader, säger Birgitta Fernlund.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar