Kampsång, bränder och oväntat besök – här är några av årets största händelser i Sandvikens kommun


SANDVIKENBON I CORONANS EPICENTRUM

Sandvikenbon Amanda befann sig i coronautbrottets centrum, men kom hem till Sverige utan att ha blivit smittad.

Det var den dramatiska början på ett allt mer eskalerande pandemi-år. Göransson Arena som redan tidigare haft en tuff ekonomi fick ställa in alla stora arrangemang och storvarslade, Högbo brukshotell tvingades också varsla all sin personal.

Restauranger och hotell är inte de ända som haft det svårt, många lokala företag har också tvingats permittera sin personal till följd av pandemin. I slutet av året kom ytterligare restriktioner och alkoholservering stoppades från klockan 22 på kvällen. Ytterligare dråpslag för krögarna och The Church fanns bland dem som vittnade om kris.

SKOLPROTESTER I MASSOR

Först mot flytten av Jernvallens högstadieelever till Björksätra, beslutet togs i januari. I augusti var förändringen genomförd. Strax efteråt presenterades nya Skolhusplanen som skulle klubbats nu i december, men åsiktsstorm och masskritik mot förslaget har skjutit beslutet om framtiden för Sandvikens skolor.

Samtidigt kom ett plötsligt besked om att Vallhovskolan och Norrsätra skulle slås ihop och dela upp stadierna mellan sig, de yngre samlas nästa höst i Vallhov, medan mellan och högstadium samsas på Norrsätra.

Sarah Larsson som var en av initiativtagarna till uppropet “Stoppa Skolhusplanen” som samlade tusentals föräldrar som gemensamt stod upp för sin åsikt som gick stick i stäv mot majoritetspolitikernas förslag blev en av de nominerade till Årets Sandvikenbo 2020.

JÄTTEVARSEL PÅ SANDVIK

Sandvik bytte vd och i sista intervjun med avgående Björn Rosengren berättade vi att Sandvik gick starkt. En första coronavåg och en ny tillträdd vd senare blev det storvarsel och förberedelse för en avknoppning av SMT från resten av koncernen.

När varslet i början av december var slutförhandlat stod det klart att 96 personer tvingas sluta, men så mycket som 300 tjänster försvinner på totalen från fabriksområdet i Sandviken.

STORBRAND I GYSINGE

Hela byggnadsvårdens färgfabrik i Gysinge totalförstördes. Och som om inte det skulle vara tillräckligt, det började även brinna i företagets provisoriska fabrik i Borlänge senare i år. Men strax före jul kom det positiva beskedet om att produktionen av återigen var igång.

EPASTÖK OCH SPONTANCRUISING – NYTT FENOMEN

Årliga cruisingen i Sandviken ställs in på grund av coronautbrottet, men spontanscruisingar förknippas istället felaktigt med Sandvikens motorentusiaster.

Senare på sommaren blir skillnaden tydlig. Ungdomar med Epa-traktorer i Storvik, Ockelbo och på Ica Maxis parkering i centrala Sandviken stör ordningen. Fenomenet märks av på fler håll i Sverige. Tyvärr har det nya typen av ungdomshäng flera gånger ur.

Trenden håller i sig in på vintern och i november skriver vi om att grannarna till butikens parkering nu fått nog. Samtidigt vill polisen inte bara svartmåla epa-förarna, även icke bilburna ungdomar bidrar till stöket, menar de.

STUDENTEN – CORONAANPASSAD SÅDAN

Distansundervisning för alla gymnasieelever, men en efterlängtad student blev till slut av ändå – under väldigt speciella former. Arbetarbladet storsatsade för att fånga så många glada studenter vi bara kunde på bild och film.

Till hösten kändes det som att skolan återgick till det normala med undervisning på plats för både yngre elever och gymnasieungdomar. Men sen kom andra vågen och även de flesta högstadieskolor i kommunen gick över till undervisning på distans. Liksom många gymnasieprogram.

Fortsättning på denna pandemis påverkan på vårt samhälle fortsätter…

LJUSGLIMT I CORONATIDER

De två vännerna i Vallhov bestämde sig för att öppna utomhuskafé för att bryta corona-tristessen. Det blev succé!

STORVIK BJUDER PÅ MOTHUGG

Storviksbadet stängs. Beslutet kom som ett dråpslag mot ett av Sandvikens största samhällen utanför centralorten. Och det är inte den enda motgången som byn mött de senaste åren.

Otålighet kring dåligt gehör för behovet av en ny idrottshall för både skola och lokalt föreningsliv, osäkerhet kring skolans framtid som senare räddades kvar – och så som ett brev på posten i slutet på ödesåret – ingen julgran.

Men Storviksborna har visat sin röststyrka och gjort skillnad. När det gäller granen blev det tväromvändning på och en riktig gran kom snabbt på plats. Till och med det illavarslande beslutet om att lägga ner utebadet fick en tvist. Politikerna har nu lovat att en ny utredning ska göras efter att ideella krafter utmanat kommunens tjänstemän i matematiska beräkningar kring vad badet faktiskt behöver kosta.

MORDFÖRSÖK SLUTADE MED FÄNGELSE FÖR MC-KRIMINELL

Över fyra års fängelse fick den Bandidosmedlem från Sandviken som dömdes för den grova knivattacken mot en före detta gängmedlem. En lång utredning och uppmärksammat dykande efter bevis som föranledde rättegången.

TRE KRAFTIGA VILLABRÄNDER

Tre kraftiga villabränder andra halvan av året, i Västanbyn och Årsunda. Två av husen brann ned till grunden, och stora delar av det tredje huset förstördes också. En person dog i samband med en av eldsvådorna. Ingen av bränderna har hittills klarats upp.

KUNGLIG STIL I VIKEN

Corona till trots, under hösten var det kungligt besök i Sandviken. Kronprinsessan Viktoria tog med sin Ockelboprins, Daniel, för att titta på verksamheter de uppskattar. Ett besök på Rapatac och ett på Fritidsbanken som lånar ut gratis fritidsutrustning.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar