Elitfotboll dam efter beskedet från Göteborgs FC: ”Tagna på sängen”


Nyheten slog ned som en bomb i fotbolls-Sverige under tisdagen. Drygt tre månader efter Göteborgs FC historiska SM-guld i damallsvenskan väljer klubben att lägga ner.

Även på förbundet kom dagens besked som en total överraskning. 

– Vi är alla lite tagna på sängen, vi försöker nå de för att få mer information. Men kommer inte fram, säger Stefan Alvén.

Den 16 december åkte Göteborg FC ur Champions League mot Manchester City. Dagen efter ska klubben tagit beslutet om nedläggning. 

– Jag var där nere och såg det första mötet mot Manchester City. Då var det ”business as usual”, det viskades ingenting bakom kulisserna. Så det här kommer som en blixt från klar himmel, säger Stefan Alvén.

”Behöver mer tid”

Sedan Göteborg FC bildades 2003 har både IFK Göteborg, BK Häcken, Öis och Gais startar damlag. Till Göteborgs-Posten säger klubbens ordförande Peter Bronsman att den den ökade konkurrensen på damsidan är en av orsakerna till beslutet. 

– Man behöver tid för att bringa klarhet i den bakomliggande orsaken. Men föreningar som drivs av en stark kommer ofta in med ett kortsiktigt tänkt, och då kommer de inte överleva utan bli omsprungna av de med bra verksamhet och långsiktig tänk, säger Stefan Alvén.

Vad betyder det för damfotbollen att SM-guldvinnaren väljer att lägga ner?

– På kort sikt är det inte bra så klart, när laget som vann SM-guld går ut med en sån här nyhet. På längre sikt tror jag att Bronsman har rätt. Allt fler klubbar mobiliserar mer professionell långsiktig strategi, och de lag som inte hänger med faller av. Så får vi solida starka klubbar.expressen

Related posts

lämna en kommentar