Coronaläget ljusnar i Gävleborg – smittspridningen bromsad: “Vi har nått toppen”


Veckorna för jul var covidsituationen mycket alarmerande i Gävleborg. Antalet nya bekräftade fall i förhållande till folkmängd var högst i hela landet. Detsamma gällde antalet döda per 100 000 invånare.

På sjukhusen i länet låg rekordmånga covidpatienter inlagda. Regionen fick ta hjälp av andra regioner för att klara situationen. Intensivvårdspatienter flögs till andra delar av landet för att de skulle få den vård de behövde.

Därefter har läget ljusnat något. Julhelgen blev som väntat mycket tuff i sjukvården, men inte så krisartad som vissa befarade.

– Det beror på vilka förväntningar man hade. Det var ansträngt men ingen katastrof. Vi hade en god bemanning och var väl förberedda, säger Christian Ehrenborg.

Det krisavtal som Region Gävleborg dagen före julafton fick grönt ljus att använda och som ger möjlighet att ta ut extra mycket arbetstid ur de anställda kom inte i bruk.

– Nej, man vilar på hanen. Situationen har inte varit sådan att man ännu behövt använda det. Men beredskapen finns.

Under onsdagen låg 99 patienter med covid-19 inlagda för vård på länets sjukhus. Det är en minskning sedan dagarna före jul.

– Det är en marginell minskning. Men det verkar ändå som vi nu nått en platåfas, att det inte ökar längre. Och det är glädjande. Även när det gäller positiva provsvar tycks vi ha nått toppen. Vi ser en avmattning i uppgången, säger Christian Ehrenborg.

Ett orosmoln vid horisonten är det muterade coronaviruset som fått en stor spridning i England och som nu även kommit till Sverige. Viruset ger inte allvarligare sjukdomssymtom än det “vanliga” coronviruset men är betydligt mer smittsamt.

– Vi har inte sett det än i Gävleborg. Mig veterligen finns det bara ett känt fall i landet, i Sörmland. Men det är bara en tidsfråga innan det kommer hit. Spridningen är så stor i samhället nu att det är osannolikt att det skulle kunna undvikas. Förhoppningsvis kan vaccinet bromsa upp det litegrann, säger Christian Ehrenborg.

FAKTA/Covid-19-läget i Gävleborg

Antal nya bekräftade fall senaste veckan: Cirka 1 500

Antal sjukhusvårdade patienter (29 december): 99 (Gävle 64, Hudiksvall 29, Bollnäs 6)

Antal patienter i intensivvård (29 december): 12 (9 i Gävle, 3 i Hudiksvall)

Antal dödsfall hittills under pandemin: 295arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar