Anfisa Reztsova tvingad till abort innan OS i Calgary 1988


Anfisa Reztsova, 56, har en gedigen karriär som både längdskidåkare och skidskytt bakom sig. 

Hon tog totalt sex VM- och OS-guld i de båda sporterna under 80- och 90-talet och under skidskytte-VM i februari i år satte hon sig själv i fokus igen. Reztsova anklagade då den norska stjärnan Tiril Eckhoff för att vara dopad. 

– Jag kan inte tro att Eckhoff helt plötsligt är så överlägsen i spåren annars, att hon kan överträffa konkurrenterna i fem lopp bara så där. Jag tror inte att det är möjligt utan medicinsk hjälp, sa Reztsova till Sports.ru.

Nu har Reztsova även pratat om en tragisk händelse i hennes egen karriär – en händelse som ägde rum innan OS i Calgary där hon senare skulle vinna ett guld och ett silver.

Anfisa Reztsova tvingad till abort

– I juni 1987 hade vi träningsläger i Estland. Jag och min lagkamrat Jelena Välbe fick inte mens. Jag gick till min tränare Nikolai Lopukhov och han skickade mig till Tartu på cykel, träningen ställdes inte in, säger Anfisa Reztsova till Sports.ru.

Hon berättar att tränarna övertalade henne att prioritera olympiska guldmedaljer högre än graviditet eftersom Sovjetunionen ”behövde medaljer”. I utbyte mot ett barn fick hon en tvårumslägenhet i Moskva.

– Läkarna bekräftade att jag var gravid. Jelena var yngre än jag, hon var fortfarande junior, så hon hade tillåtelse att få barn. Jag skickades till Moskva för att besöka en gynekolog. ”Hon är gravid men vi behöver medaljer. Hon ska inte ha barn”. Så sa tränarna, berättar Reztsova.

Inte långt efter händelsen fick Reztsova dottern Darja Virolainen som även hon tävlat i världscupen i skidskytte. Totalt har Anfisa Reztsova fyra barn.

LÄS MER: Efter dopingattacken – reagerar nu kraftigt
LÄS MER: Norska storstjärnan anklagas för doping
LÄS MER: Billans oro för sonen: ”Vet att det finns risker”expressen

Related posts

lämna en kommentar