Mara Gomez första transpersonen i Argentinas damfotboll


Mara Gomez skrev på för den argentinska högstaligaklubben Villa San Carlo i januari i år. Sedan dess har hon kämpat för att övertyga det argentinska fotbollsförbundet att hon inte har en orättvis fördel över sina motståndare.

Nu har hon till slut fått sitt godkännande – efter tester som visat att hennes testosteronnivåer ligger inom de nivåer som krävs för transpersoner inom olympisk idrott – och den 7 december gjorde hon sin efterlängtade debut.  En match forwardens lag gick vinnande ur med siffrorna 7-1.

”Jag är stolt”

Efter matchen sa Mara Gomez till ESPN att hon tidigare aldrig trott hon skulle vara där hon är i dag. Hon började spela fotboll som en form av terapi men kunde inte tro att drömmen att spela i högstaligan skulle kunna bli sann.  

– För några år sedan var detta otänkbart att prata om eller debattera, men nu öppnar vi nya vägar. Det här är en enorm prestation.

Hon säger vidare att hon är känner tacksamhet mot sin klubb, lagkamrater och tränare för att de har ”öppnat dörrar och visat respekt från början”. 

– Jag är stolt över att representera en grupp men också en del av samhället och jag vet att jag har blivit en förebild för många människor. 

https://www.instagram.com/p/CI3BstEpmJO/

Berättar om lidandet

Dagen efter efter skrev hon även ett känslosamt Instagram-inlägg om vägen till debutmatchen.

Det var inte magi, det gavs inte bort, det var inte lätt. Det var ett liv av kamp, lidande, sorg. Ett liv på gränsen till döden, ett brustet hjärta. Det fanns många hinder för att ändra historien. skriver Mara Gomez och tackar sedan sin klubb, sin familj och representant. 

Det här är sporten vi alla vill ha, att den är till för alla avslutar hon.

https://www.instagram.com/p/CIhZ0fypNPY/

Efter debutmatchen klipptes Mara Gomez höjdpunkter ihop av TNT Sports och finns att se här: 

https://twitter.com/TNTSportsLA/status/1336034045801664513?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1336034045801664513%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.givemesport.com%2F1625990-mara-gomez-becomes-the-first-transgender-woman-to-play-professional-football

LÄS MER: Ny rapport: Transpersoner mer otrygga i föreningslivet
LÄS MER: Fortnite-spelaren “Ewok” kommer ut som transperson

 ”Är du en transperson i idrotten är du fruktansvärt stark”

“Är du en transperson i idrotten är du fruktansvärt stark”

expressen

Related posts

lämna en kommentar