Ingen kris för gymkedjan – fortsätter att satsa i Gävle


Entréplanet på Kyrkogatan i centrala Gävle är blygsamt till ytan jämfört med det som väntar en trappa ner.

– 1200 kvadratmeter, säger regionansvariga Pilar Matta när hon bjuder på en rundvandring i gymmet och gruppträningslokalerna.

Gymkedjan Member 24 som startade i Västerås för tio år sedan finns idag på sju orter. Anläggningen på Kyrkogatan är en av fyra i Gävle som kedjan köpte i februari-mars – ungefär samtidigt som den första coronavågen tog fart.

– Det har varit ett generellt drop för hela gymbranschen, men för att vara corona har det ändå gått hyfsat bra. Vi har minskat på utbudet av gruppträningar men inte krympt personalstyrkan, säger Pilar Matta som bland annat är ansvarig för gymmen i Sandviken och Gävle.

Den före detta Gävlebon Dorotka Baburin är en av grundarna av Member 24. Hon uppskattar att besöken har minskat med mellan 30 och 50 procent.

– Det beror på var gymmen ligger. I företagsområden kan det var helt dött, säger hon.

Förutom tre heltidsanställda i Gävle har företaget ett 15-tal instruktörer plus städpersonal på lönelistan. Alla platsansvariga har varit permitterade på 40 eller 60 procent.

– Nyförsäljningen av gymkort har stannat av samtidigt som hyrorna finns kvar. Vi ägs av fonden Helix kapital som har ekonomiska muskler, men vi överlever inte hur många månader som helst, säger Dorotka Baburin.

När statsminister Stefan Löfven uttryckligen uppmanade allmänheten att inte gå på gym märktes en extra nedgång i besöksfrekvensen.

– Det var synd att han pekade ut en specifik verksamhet. Tappet höll i sig i en vecka men gjorde ingen jättestor skillnad, säger Dorotka Baburin.

Hon blickar gärna framåt till hösten 2021 när gymkedjan har stora planer för Gävle.

– Vi fortsätter att satsa för att nå fler medlemmar som vill träna. Planen är att öppna ett stort gym på 2400 kvadratmeter i den västra delen av Gävle, säger Dorotka Baburin.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar