Henrik Lundqvist ska operera hjärtat efter det upptäckta felet


Henrik Lundqvist hade lämnat New York Rangers men det blir inte någon debut i Washington Capitals när NHL-säsongen drar i gång.

Anledningen är ett hjärtfel som gör att riskerna vid spel skulle bli alltför höga och Lundqvist gav själv beskedet i sociala medier för snart två veckor sen. 

”Jag vill tacka Washington Capitals organisation för att de inte bara gav mig möjligheten, utan också för att de har stöttat mig under den här svåra utmaningen. Jag kommer tillbringa de kommande veckorna tillsammans med min familj och jag kommer återkomma om vad som kommer hända härnäst”, skrev Lundqvist.

Henrik Lundqvist opereras

Nu har Lundqvist meddelat vad som händer härnäst.

”De tre senaste veckorna har mitt fokus skiftat från träningslägret och nästa säsong till min hälsa och vad jag kan göra och inte göra”, skriver han på Twitter.

Vidare berättar Lundqvist att han ska opereras och att operationen handlar om att byta ut en hjärtklaff.

”Vi har alla våra berg att bestiga. Jag är positiv och inställd på vägen för att ta mig tillbaka.”

”Tar ganska lång tid att rehabilitera”

Stefan James, överläkare och professor i kardiologi vid Uppsala universitet, vet hur operationen kommer gå till.

– Den här typen av operation är en stor operation. Det är en öppen hjärtoperation där man kopplar in hjärt-lungmaskin, stänger av hjärtat, öppnar bröstkorgen och sedan skär man bort både aortaklaffen och den första delen av kroppspulsådern, säger James till SR.

Han bedömer också chanserna att komma tillbaka till isen som små.

– Sannolikheten att komma tillbaka till en elitidrottskarriär tror jag är väldigt liten efter efter en sån här stor operation. Det tar ganska lång tid att rehabilitera och återfå sin kraft och knappt i 40-årsåldern tror jag att sannolikheten att komma tillbaka till en elitidrottskarriär är liten. Det är för stora krav och blodförtunnande läkemedel har sån stor nackdel med sig med risk för allvarliga blödningar om man skadar sig. Det är nog inte omöjligt men inte att rekommendera, säger James till SR.

LÄS MER: Henkes starka ord – efter upptäckten
LÄS MER: Veteranen kan ersätta Henke efter hjärtfelet
LÄS MER: Upptäckten som tvingade Henke till tunga beslutet

https://twitter.com/hlundqvist35/status/1343573976640061440

expressen

Related posts

lämna en kommentar