Caroline Wozniacki om smärtan som tvingade henne att avsluta karriären


Danska Caroline Wozniacki sågs som ett underbarn när hon slog igenom redan som 18-åring. Under sommaren 2018 vann hon sin första WTA-titel när hon besegrade Vera Dusjevina och stod som segrare i Nordea Nordic Light Open i Stockholm. 

Två år senare blev hon världsetta och spåddes en lysande framtid. Men det skulle dröja ända till 2018 tills hon vann sina första WTA-titel då hon tog titeln i Australian Open. 

Drygt ett år senare kom det chockerande beskedet: Wozniacki lägger racketen på hyllan – redan som 29-åring. 

Anledningen stavas sjukdomen ledgångsreumatism som hon nu berättar om i den tyska tidningen Bild. 

Kunde inte lämna sängen själv

– Jag var på toppen av min tenniskarriär 2018 när jag fick diagnosen reumatoid artrit (ledgångsreumatism). Jag hade vunnit Australian Open 2018 det skulle vara mitt gyllene år, men inför US Open upplevde jag ledvärk, konstant trötthet och andra oförklarliga symtom. Jag förlorade matcher som jag borde ha vunnit, säger danskan. 

Wozniacki berättar om smärta i axlar, armbågar, händer och fötter. I bland hade hon så ont att hon inte kunde borsta håret på egen hand. En dag kunde hon inte ta sig upp ur sängen. 

– En dag vaknade jag med så svår smärta att min man var tvungen att bära mig ur sängen. Jag kunde bara inte röra mig. Jag sökte genast medicinsk behandling.

Dock tog det flera månader innan hon fick rätt diagnos. Hon fick förklaringar som att hon var utmattad från ett ansträngande turneringschema, att hon möjligtvis var gravid eller att smärtan ”enbart fanns i hennes huvud”. 

Fick sin diagnos

Vändpunkten kom när Wozniacki besökte en reumatolog. 

– Jag fick äntligen orsaken till mina tidigare oförklarliga symptom. Detta gjorde det möjligt för mig att börja förverkliga mitt liv med nya mål. Det var början på mitt nya jag.

Wozniacki oroade sig för att sjukdomen skulle innebär problem för henne att bli mamma. Men danskans diagnos kommer inte sätta stopp för danskan att bilda familj men sin man David Lee, tidigare NBA-stjärna. 

– Det var en av många frågor jag ställde till min reumatolog. Nu när jag vet att jag kan få barn fokuserar jag på att hålla min sjukdom under kontroll så att jag kan bilda familj om jag och min man bestämmer oss för det. expressen

Related posts

lämna en kommentar