Företagaren Torsten Engwall är död: “Han gillade Gävle”


Det var Torsten Engwalls farfars farfar som startade den kaffetillverkning i Gävle som senare skulle bli grunden för varumärket Gevalia. När Torsten Engwall var 19 år sålde hans pappa Jacob Engwall Gevalia till General Foods.

Själv gick Torsten Engwall gymnasiet på Borgarskolan i Gävle och studerade sedan på Handelshögskolan i Stockholm. Efter utlandspraktik och jobb på flera olika företag i Stockholm ville Gevalias dåvarande vd att Torsten Engwall skulle ta med sig familjen och flytta tillbaks till Gävle för att börja jobba i företaget.

Så blev det. Året var 1985 och sonen Jacob var sju år och dottern Louise fyra.

Året därpå blev pappan Jacob Engwall sjuk i cancer och dog 64 år gammal. Då lämnade Torsten Engwall Gevalia och tog över pappans delägarskap i skeppsmäklarfirman Stefan Trybom AB.

“Vi hade fartyg som hade problem. Jag har alltid gillat motvind, kryssen. Då var det motvind och jobbigt. Jag fick ta tag i frågorna”, sa Torsten Engwall i ett personporträtt i Gefle Dagblad år 2005.

Han köpte sedan ett av Sveriges äldsta shippingföretag, AB PJ Haegerstrand och satsade helhjärtat på den verksamheten. År 2005 gick han in som delägare i ett bolag som skulle bygga nya kranar i Gävle hamn men hoppade av efter motsättningar med andra delägare och aktörer.

Han var även medgrundare till Winn Hotel Group som äger Winn Clarion Hotel i Gävle plus ett tiotal andra hotell i landet. Dessutom var han engagerad i Mellansvenska Handelskammaren, Handelssocieteten i Gefle och Handelsbanken.

– Pappa la också mycket tid på fonder och ideella föreningar, exempelvis Gefle Segelsällskap där han var ordförande under en period. Han hade ett stort idrottsintresse, han var duktig i bandy och spelade i Gävle bandyklubb som ung, säger sonen Jacob Engwall.

I nitton år var Torsten Engwall änkeman efter att hans fru Elisabeth Engwall dött i cancer år 2001. En ärftlig sjukdom gjorde att han själv tappade lungkapacitet och genomgick en lungtransplantation år 2013.

Efter operationen ordinerades han starka mediciner som innebar en påfrestning för njurarna. För 2,5 veckor sedan drabbades han av njursvikt och fick en infektion som han inte återhämtade sig ifrån.

– Det är jätteledsamt. Han var en fin människa som gjorde mycket för Gävle, säger brodern Sven Engwall.

Närmast anhöriga är förutom sonen Jacob Engwall även dottern Louise Edholm Engwall och mamma Marianne Engwall.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar