Jag blir så trött på alla negativa experter


DEBATT. Finns det någonting man är mer trött på nu än experter. Särskilt de självutnämnda. Till expert utses alla, i varje fall om de har avvikande mening. Det spelar ingen roll mot vad, bara det är negativt. Ju mer ödesmättat, desto bättre. Och de skall verkligen alla invända, protestera, klaga eller, i bästa fall, rent allmänt uttala sig och få publicitet.

Ovanstående rader skrev jag i april ute i vår stuga i Bohuslän dit vi dragit oss tillbaka i frivillig exil. Och inte har det blivit bättre. Häromveckan uttalade en läkare på Karolinska att det kunde dröja ända till i augusti eller i höst innan vi hunnit genomföra en massvaccinering.

Varför dra ut på det?

Det är kanske en duktig läkare men uppenbarligen ingen expert på distribution. Om vi kan få hela Sveriges folk att rösta i tre val på en enda dag borde vi rimligen kunna vaccinera dem som önskar tidigare än i höst. Behov av transporter, kylning och lagring är givetvis komplicerade och det krävs självklart medicinsk kompetens för att vaccinera. Men så extremt lång tid kan det ändå inte rimligen ta. Särskilt som medicinbolagen synes kunna leverera själva vaccinet mycket snabbare än man hoppats. Varför inte också ta hjälp av Försvarsmakten, de är kompetenta på sådant.

Nej, fortsätt isolera dig för all framtid. Därmed kan vi alla säga farväl till ett normalt liv.

En god vän berättade att hans hustru som skolsköterska hann vaccinera en hel klass med lagom stökiga elever i de tidiga tonåren på 45 minuter. Precis som med polisen som nu kallar in pensionärer för att hjälpa till, kan vi också vända oss till pensionerade läkare och sjuksköterskor för hjälp under en vaccinationsperiod.

Få fart på samhället

Antagligen borde vi väl alla få kort, precis som röstkort. Dessa blir vederbörligt stämplade och kan tjäna som bevis i samband med resor mm. 

Så får vi alla försöka vara lite positiva. De som redan haft corona bör även kunna få ”stämpel” så de kan ge sig ut, och successivt få fart på vårt samhälle. Varför inte också någon form av blomma eller annat tecken som tydligt visar att man har antikroppar eller är vaccinerad?

Snart ska det klagas på vaccinet också

Jag lovar att det snart kommer dyka upp ”experter” som ifrågasätter hur länge vaccinet verkar också. Konsekvensen av vad alla dessa olyckskorpar basunerar ut, blir ju logiskt: Du kan bli smittad igen även om du haft corona, du kan bli smittad trots att du är vaccinerad så res inte, umgås inte, besök aldrig ett kultur- eller idrottsevenemang, osv. Nej, fortsätt isolera dig för all framtid. Därmed kan vi alla säga farväl till ett normalt liv. En representant för FHM sa också att alla bör fortsätta följa restriktionerna för även de som är vaccinerade ”trängs ju”.  

Läge att se optimistiskt på saken

Jag tycker det är hög tid att se lite optimistiskt på frågan. Häromdagen föreslog jag teaterproducenten Vicky von der Lancken att visa pjäser bara för de som redan varit smittade eller vaccinerade. Ett av många exempel på vad man kan göra för att få hjulen börja snurra igen.

Alla restauranger slåss nu för sin överlevnad bland annat genom att leverera hem till bostäderna. Då har man också tagit med vin vilket självfallet ökar intäkten och kunderna skulle ju ändå druckit det om de gått på krogen i stället. Men tro det eller ej, då har en sentida kollega till mig, en landshövding (ej i Stockholm), skrivit till regeringen för att få stopp på hemleveranser av alkohol tillsammans med maten.

Nej låt oss nu stötta, uppmuntra och se det positiva i stället och se till så vi snabbt blir vaccinerade och åter får leva ett mera vanligt liv.


Av Ulf Adelsohn

Fd partiledare (M) och fd landshövding i Stockholm

LÄS MER: Ulf Adelsohn: Skattebetalarna tar notan för grotesk betongkoloss
LÄS MER: Överläkare: Corona är den största masshysterin någonsin
LÄS MER: FHM:s skuld är större än kommissionen beskriverexpressen

Related posts

lämna en kommentar