Elmer Söderblom med drömmål när Sverige slog Tjeckien i JVM


Sverige inledde skakigt i den första gruppspelsmatchen och lät Tjeckiens juniorer tar tag i taktpinnen direkt. Tjeckien skapade flera målchanser, och drygt tio minuter in i matchen small det till. 

Juniorkronorna gick bort sig och en liten yta framför Hugo Alnefelt öppnade sig. Då var Jan Mysak påpassligt framme och ordnade 1-0. 

Men den tjeckiskiska glädjen blev kortvarig. 

Satte tre snabba mål

33 sekunder senare klev Arvid Costmar fram och kvitterade, efter en drömpassning signerat Victor Söderström. 

Premiärnerverna fortsatte sedan att visa sig för Sverige, och hade inte Hugo Alnefelt storspelat, med bland annat flera svettiga räddningar, så hade underläget efter de första 20 minuterna varit ett faktum. 

Tempot drogs ner rejält i den andra perioden och Sverige började mer och mer ta över matchen, och belöningen skulle inte dröja länge. 

För i powerplay tog Juniorkronorna ledningen genom Albin Sundsvik och ett par minuter senare satte Emil Heineman 3-1, den här gången i boxplay. Innan den andra perioden var slut hann även Theodor Niederbach skriva in sig i målprotokollet. 

– Vi åker med skridskor och får med oss utvisningar som vi kan utnyttja. Det betyder jättemycket att göra mål och skönt för laget. Nu gäller det att fortsätta så här, säger Albin Sundsvik i SVT. 

BETYG PÅ SVERIGE

MÅLVAKT

Hugo Alnefelt 4


FÖRSTAFEMMAN

Tobias Björnfot 4

Philip Broberg 4

Alexander Holtz 2

Albin Sundsvik 3

Lucas Raymond 2


ANDRAFEMMAN

Victor Söderström 4

Albert Johansson 3

Noel Gunler 3

Arvid Costmar 4

Simon Holmström 3


TREDJEFEMMAN

Alex Brännstam 2

Ludvig Hedström 2

Emil Heineman 3

Theodor Niederbach 3

Elmer Söderblom 4


FJÄRDEKEDJAN

Oskar Olausson 3

Jonathan Wikström 3

Zion Nybeck 3


EXTRASPELARE

Emil Andrae 2

Oscar Bjerselius spelade för lite


Jury: Adam Johansson

Drömmål av Söderblom

Sverige hade en betryggande ledning när sista perioden drog i gång, men Elmer Söderblom ville snygga till siffrorna – på bästa möjliga sätt. 

19-åringen stod framför målet, la pucken mellan benen och skickade den i nättaket – ett riktigt drömmål. 

– Han har lekstuga. Söderblom går hem i stugorna garanterat efter det här, utbrister kommentatorn Chris Härenstam. 

– Söderblom ser väldigt spännande ut. En så pass storväxt kille som har koll på båda händer och fötter. Det ska bli roligt att få följa hans utveckling, säger hockeylegendaren Mats Sundin om Söderblom i SVT. 

Juniorkronorna spelade sedan av matchen, som till slut slutade 7-1. Därmed är den alltid nerviga premiären avklarad och härnäst väntar Österrike. Den matchen spelas 29 december. 

– Vi gör inte en bra förstaperiod men det är förståeligt eftersom vi inte har haft träningsmatcher. Vi växer in i det och jag känner att vi har nåt bra på gång. Tjeckien är ett bra lag och det var jämt över stora delar men vi tog vara på de lägena vi skapade. Jag är nöjd med premiären och nu ska vi bygga vidare på det, säger Philip Broberg. 

LÄS MER: JVM 2021: Tv-tider, spelschema och guide för junior-VM i hockeyexpressen

Related posts

lämna en kommentar