Efter den tuffa uppväxten och biosuccén – nu ska Christian Andréns liv bli bok


Idén till en bok har funnits länge. Men att det är just i år som Christian Andrén vill konkretisera sin bokidé är ingen slump.

För exakt 30 år sedan, nästan på dagen, åkte han tillsammans med sin pappa till Linköping. Christian, som då var 11 år, skulle operera sin rygg.

– Jag fick cancer när jag inte ens var ett år. Under uppväxten lyckades jag besegra cancern, men resultatet blev att min rygg blev sned. Därför åkte vi till Linköping.

Christian berättar att han då i princip hade full rörlighet. Han kunde gå och springa. Men när operationen var över visade det sig att någonting gått snett. Efter en och en halv vecka skulle han prova att ställa sig upp.

– Jag minns tydligt hur dåligt jag mådde. När jag ställde mig upp föll jag ihop i min pappas armar. Jag hade ingen balans överhuvudtaget. Jag blev helt chockad, säger Christian.

Operationen, som skulle bli en lösning, blev ett problem och Christian tvingades snart inse att han aldrig skulle komma att gå som vanligt.

– Jag fick en rullstol som jag skulle lära mig att åka. De sa att jag aldrig kommer att kunna ta mig fram på något annat sätt. Men jag vägrade att lära mig köra den där rullstolen. Och efter ett par år så lärde jag mig faktiskt att gå på kryckor.

Sagt och gjort, sedan 1994 går Christian Andrén på kryckor.

Boken som Christian tänker skriva handlar om hans uppväxt. Hur han kämpade, och hur han hittade sina drömmar och mål i livet – skådespeleriet.

– Jag blev tidigt intresserad av teater och har varit med i flera olika teatrar, säger han.

Tidningen har tidigare skrivit om Christians skådespelarkarriär, hur han från ingenstans fick en huvudroll i en långfilm. “Jätten” blev en succé och vann flera Guldbaggar.

– Det var så klart helt sjukt. Jag drömde om ett litet statistjobb i tv och så gick jag och kammade hem en huvudroll, säger Christian.

Christian berättar att boken ska spegla hans utmaningar, och visa att det finns en väg fram.

– Jag har kämpat en hel del men det vet jag att det är många andra som också har gjort. Många är själv i det, och jag vill berätta och inspirera, säger han.

Någon titel eller när boken ska vara färdig är inte bestämt. Men han siktar på att vara klar med sin berättelse omkring nästa sommar eller höst.

– Jag har börjat skriva, och det är svårt ska man veta. Det tar väldigt lång tid men jag har ett bra minne, så det är enkelt för mig att gå tillbaka och minnas hur jag upplevde allt i min uppväxt, säger han.

Christian Andrén är född och uppvuxen i Sandviken, men bor sedan några år tillbaka i Gävle. Han har idag en agent, och vill tillbaka till film- och tv-branschen.

– Jag tyckte det var så himla kul. I de här tiderna händer inte så mycket, men nästa år vill jag jobba med film eller tv igen, säger han.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar