Isabelle ger julklappar till sjuka barn – som tomten levererar i smittosäker lucka


Det är ingen vit snö som ligger på marken. Men tomten är trogen och står med sin säck vid akutmottagningen på Gävle sjukhus. Han vinkar till glada och något fundersamma barn som går förbi. I år får han inte träffa dem inne på sjukhuset, trots att han enligt WHO är immun mot covid-19.

Det är Isabelle Linders julklappar han har i säcken. Tillsammans med Annie Markarian har hon för första året drivit Julklappshjälpen i Sandviken, som tidningen tidigare berättat om.

– Vi har haft 137 barn på önskelistan och har kunnat hjälpa allihopa med i princip allt de önskat sig och även julmat, säger hon.

Men det blev ändå pengar kvar.

– Då kom vi på idén att barnen på sjukhuset behöver julklappar, säger Isabelle Linder, som själv är sjuksköterska.

Anna Sving Sjöblom, lekterapeut på Lekterapin på Gävle sjukhus, uppskattar att både privatpersoner och företag tänker på barnen. Hon tog sig an Isabelles önskan om att ge klappar – och ordnade en träff med jultomten.

– För mig så betyder det här otroligt mycket. Jag tycker att det är så behjärtansvärt att man tänker på patienter som ligger inne här, eller som är bundna till oss, säger hon.

Med tanke på rådande pandemi tror hon att människor blivit mer givmilda.

– Man kanske förstår mer nu att livet har ett slut, att vi inte är odödliga och att alla kan drabbas av väldigt tråkiga besked. Det ser vi hela tiden här, men allmänheten ser ju inte det på samma sätt, säger Anna Sving Sjöblom.

Hur reagerade barnen på julklapparna?

– Det är så synd att givarna inte får se det, men barnen blir väldigt glada.

Isabelle Linder har fått hälsningar och fin respons av personalen. Trots att det tagit mycket tid så är detta något hon kommer fortsätta med nästa år.

– Det har varit så givande och så värt att lägga ner tid på att ordna en fin jul för någon, säger hon.

Tomten, som i själva verket heter Jimmy Segersten, har engagerat sig i välgörenhet flera gånger. Men i år var första gången han delade ut klappar på Gävle sjukhus.

– Jag fick gå en runda genom sjukhuset och vinka till barnen på avstånd, säger han.

Vad betyder sådant här för dig?

– Jag kanske inte kan bidra med mycket annat, men det är jättelätt att göra den där dagens lilla gärning. Det kostar ingenting.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar