Alexander Sandahl gick upp nio kilo muskler i Benfica


Blond och 2,05 meter lång. Alexander Sandahl passerar inte obemärkt förbi i Portugals huvudstad Lissabon. 

– Många vänder sig om och tittar på mig, men jag tycker bara att det är kul, säger han. 

Målvakten bor i eget rum på Benficas träningsanläggning som förutom nio gräsplaner, två konstgräsplaner och tre gym också inrymmer en simhall. 

– Vi har allt man kan önska sig och allt är jätteproffsigt. De är väldigt måna om att man ska trivas och ta till sig den portugisiska kulturen. 

”Tre bicycletamål under en månad”

Och bohusläningen får för första gången i karriären riktig målvaktsträning. Han tillhör Benficas U19-trupp men kan få spela matcher både med U17- och U23-laget beroende på vad tränarteamet tycker passar bäst för stunden. 

– Jag har redan utvecklats jättemycket och nivån är väldigt, väldigt hög. Det är bra kvalitet på samtliga positioner och ibland häpnar man över hur duktiga alla är. Det var exempelvis en kille som gjorde tre bicycletamål på mig under en månad, haha. 

Benficas akademi är en av världens främsta.

Foto: Privat / Privat

Benfica tyckte att Alexander Sandahl behövde gå upp i vikt – och det har han gjort med besked. Ett kost- och träningsschema följs noggrant och spelarna väger sig varje vecka. 

– På fyra månader har jag gått upp nio kilo i muskler. Så fort det är någon som fyller år och det ställs fram någon tårta så ger de mig dubbla portioner, haha. Det har varit bra för mig och jag har bibehållit rörligheten, säger 16-åringen, som är hemma i Sverige och firar jul. 

Var på IFK Göteborgs radar 

Sedan elitpojklägret i Halmstad sommaren 2019 har den välvuxne målvakten från division 5-klubben Vallens IF i Stenungsund lockat till sig stort intresse. Han tränade med BK Häcken och var även på IFK Göteborgs radar när Benfica, som sett till antalet medlemmar är en av världens absolut största klubbar, via agenten Fredrik Lagemyr fick upp ögonen för honom och lade ett treårigt ungdomskontrakt på bordet. 

Victor Nilsson Lindelöf tog sig upp i A-laget via Benficas akademi.

Foto: PAULO OLIVEIRA / BILDBYRÅN CORDON PRESS

På grund av coronakrisen drog det dock ut på tiden och affären blev inte klar förrän i september i år. 

– Det var inget svårt val och skönt att allt löste sig till slut. Hur många får en sådan här chans? Jag är väldigt lyckligt lottad och vet att jag får den bästa utbildningen och får dessutom bo i en fantastisk stad. Även om jag inte lyckas slå mig in i A-laget så kan jag förhoppningsvis gå vidare till en annan bra och stor klubb, säger Alexander Sandahl, som också har ett annat mål i sikte. 

– Det är klart att jag hoppas få vara med i P17-landslaget nästa år. Det hade varit riktigt roligt och jag vill visa att jag håller på den nivån. expressen

Related posts

lämna en kommentar