Efter kraven på coronaersättning – nu får vårdanställda 10 000 kronor extra: “En besvikelse”


Hon betonar att hon är glad att regionledningen nu ser hur hårt personalen har jobbat under pandemin och att man väljer att visa det genom en extraersättning.

I synnerhet som många inte kan ta ut den extra ledighet som utlovats.

Men ersättningen är inte vad hon och hennes kollegor inom intensivvården hade hoppats på.

– Vi känner en besvikelse. Såklart tycker jag att alla har rätt till en ersättning – alla har fått ställa om och jobba extra hårt under pandemin – men jag tänker ändå att vi i frontlinjen som varit närmast de svårast sjuka har haft det tuffast.

– Att alla då får exakt samma summa känns snedfördelat, säger Michaela Bülow som är specialistsjuksköterska inom intensivvård och dessutom facklig förtroendevald inom Vårdförbundet.

Utöver engångsersättningen på 10 000 kronor har regionen också beslutat att från 2 januari införa en ersättning på 500 kronor per extrapass som personalen jobbar utöver ordinarie schema.

Men den är om möjligt en ännu större besvikelse för personalen.

– Nu jobbar vi redan så hårt att så många fler extrapass kommer vi inte orka ta. Om det är det enda vi får det kommande året så är det inte mycket till ersättning, det blir inte många hundralappar extra per månad, konstaterar Michaela Bülow.

Hon påpekar att andra regioner valt att betala ut till exempel 500 kronor extra för varje arbetspass som man gör i skyddsutrustning. En modell som hon gärna också hade sett här.

På så vis får de som jobbat mest i den allra mest krävande covidvården också mest ersättning.

– Absolut är vi glada att de tagit fram någon form av ersättning men jämför man med andra regioner tycker jag att det är för lite och det gynnar inte oss som slitit i frontlinjen, Vi får samma som alla andra.

Regionens besked om extraersättning kommer efter att personalen slagit larm om att de är utslitna och behöver få någon uppskattning och kompensation för att orka fortsätta.

Att smittoläget och trycket på vården just nu är oerhört besvärligt har också spelat in.

– Det är extra viktigt att uppmuntra personalen i det här tuffa läget, säger regionrådet Fredrik Åberg-Jönsson (V) som också är ordförande i regionens personalutskott.

Han säger att han förstår att personalen inom intensivvården haft det mycket besvärligt men menar ändå att det är viktigt att den extra ersättningen på 10 000 kronor betalas ut till alla som jobbar inom vården.

– Det här påverkar hela sjukvården och därför är det viktigt att alla får ersättning.

Men alla påverkas kanske inte lika mycket, varför kan inte de som påverkas mer får mer ersättning?

– Det olika tuff belastning beroende på vilken verksamhet man tillhör men vi vill inte ställa personalgrupper mot varandra. Det riskerar att skapa konflikter mellan personal i ett läge där alla behöver hjälpas åt för att vi ska klara det här.

Det finns besvikelse över att ersättningen är låg och över att man nästa år bara ska få extra ersättning för extrapass. Hur ser du på det?

– Vi inser att det här inte på något sätt är tillräckligt men det är ändå ett försök att kompensera personalen för deras otroliga insatser, säger Fredrik Åberg- Jönsson.

LÄS OCKSÅ:

Sjukvårdspersonal kräver extra coronatillägg: “Vi orkar inte längre, men vi kan inte säga nej”

Vårdpersonalen går på knäna – får extra ledigt men oklart när: “Inte rimligt”arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar