Petter Northug kan slippa en stor del av straffet


Under måndagen blev Petter Northug dömd till sju månaders fängelse för fortkörning och narkotikabrott.

När Northug körde rattfull 2014 avtjänade han sitt fängelsestraff med fotboja men den norska lagen säger att fängelsedomar på över sex månader måste avtjänas i fängelset. Men det finns dock fortfarande något som gör att Northug kan komma ut ur fängelset innan de sju månaderna gått, skriver Dagbladet.

– På domar upp till sex månader kan man ansöka om att avtjäna hela straffet med fotboja. På domar längre än sex månader kan man ansöka när man har avtjänat en tredjedel av straffet, säger Jan-Erik Sandlie, biträdande chef för norska kriminalomsorgen, till tidningen.

Northug kan slippa många dagar i fängelse

Det innebär att Northug kan kan ansöka om att få avtjäna resten av sitt straff med fotboja när ungefär 70 fängelsedagar passerat.

Dagbladet: Vad krävs för att en person ska avtjäna resten av sitt straff med fotboja?

– Det är att det anses lämpligt.

Jan-Erik Sandlie säger att ungefär två av tre personer som ansöker om fotboja efter att ha avtjänat en tredjedel av straffet brukar få sin ansökan beviljad.

– Det är ganska vanligt att människor ansöker och att det beviljas. Det som ofta är en grund att avslå det är när det gäller vålds- eller sexualbrott. Annars är det inte så ovanligt.

LÄS MER: Detaljen som tvingar Northug till fängelse
LÄS MER: Northug döms till 7 månaders fängelse
LÄS MER: GW om Northug: ”Man får inte glömma det”expressen

Related posts

lämna en kommentar