Första topplaceringen för Stina Nilsson – blev trea efter en bom


I mars kom nyheten som överraskade en hel skidvärld. Efter stora framgångar i längdskidåkning hade Stina Nilsson bestämt sig för att byta sport till skidskytte. 

27-åringen har sedan dess tillhört det svenska skidskyttelandslaget och tränat tillsammans med de andra landslagsåkarna. 

Och i mitten av november gjorde Nilsson sin tävlingsdebut som skidskytt under Sverigepremiären i Idre. Där blev det en elfteplats i sprinten och i kortdistansen slutade   hon på plats 27. 

Efter det stod Stina Nilsson dock utan tävlingar i över en månads tid. Alla tävlingar i Sverige ställdes in på grund av coronapandemin och IBU-cupen, nivån under världscupen, sköts fram till efter nyår. 

Men i går var Stina Nilsson tillbaka på startlinjen under en observationstävling i Östersund. Nilsson hade det dock tufft i sprinten, hon slutade på plats 13 av 20 åkare efter att ramlat efter det sista skyttet och sedan också kört fel på upploppet. 

Första felfria

I dag fick dock Stina Nilsson dock en ny chans när det återigen var dags för sprint i Östersund.

Och då gick det betydligt bättre.

Nilsson åkte på en bom i det första liggande skyttet men sköt sedan fullt i det stående skyttet. Det gav henne en tredje plats i skidskyttesprinten i Östersund, 42 sekunder efter segrande Elisabeth Högberg.

Det fulla skyttet i stående är Stina Nilssons första felfria serie i tävlingssammanhang.

Besked i morgon 

De två sprinttävlingarna kommer att ligga till grund för om Stina Nilsson blir uttagen till IBU-cupen eller världscupen efter nyår. 

I går uttalade sig svenska skidskytteförbundets sportchef Anna-Maria Uusitalo till TT om förutsättningarna för Stina Nilsson. 

– Vi kommer lägga ihop hennes prestationer här i Östersund med annat vi sett under träning och ta ett beslut efter tävlingen på måndag. Beslutet meddelar vi dagen efter, säger Anna-Maria Uusitalo

Stina Nilsson har tidigare sagt till SportExpressen att hon har förhoppningar om att bli uttagen till IBU-cupen. 

– Jag hoppas att jag kommer få köra IBU-cupen. Världscupen ligger längre fram tiden. 

LÄS MER: Stina Nilsson: ”Därför är folk nyfikna på privatlivet” 

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

Stina Nilssons dramatiska lopp – ramlar och kör felexpressen

Related posts

lämna en kommentar