Detaljen som gör att Northug måste sitta i fängelse


Under rättegången mot Petter Northug hade åklagaren yrkat på åtta månaders fängelse med indraget körkort på livstid. Northugs försvarare Halvard Helle menade att det skulle vara ett på tok för högt straff och yrkade på mindre än sex månader. Förklaringen är enkel. 

I Norge är gränsen för att kunna avtjäna ett straff med fotboja och på sätt slippa sitta i fängelse sex månader. Men när domen föll blev det ändå sju månader för Northug.

– Det råder ingen tvekan om att han satte sig själv och andra trafikanter i betydande och onödig risk för att bli skadad eller dödad, sade domaren Ole Kristen Överberg när han läste upp domen.

Ole Kristen Överberg förklarade att Northug fått 15 procents straffreducering eftersom han erkänt alla åtalspunkter. Men det var efter att polisen gått igenom norrmannens egen mobiltelefon som det grövsta brottet upptäcktes. 

Stjärnan erkände

I en rad filmer syns Northug själv bakom ratten köra i över 200 kilometer i timmen, flera gånger i motsatt fil. Enligt åtalet konstaterar man att han kört för fort fyra gånger på tre olika dagar.

Under rättegången erkände stjärnan att han filmat vansinnesfärden och delat det vänner.

– Det filmades med mobiltelefonen i min högra hand och jag hade en hand på ratten, säger Petter Northug.

Domaren: Stämmer det att du accelererade till 204 kilometer i timmen på en 80-väg?

– Det stämmer, sa Northug

Domaren: Du vet att du inte får använda en mobiltelefon så när du kör bil?

Fråntas körkortet

– Ja, jag vet, det är oaktsamt och ska inte ske i trafiken, svarade Northug.

Efter att domen förkunnats tog norrmannen en kort paus med sin advokat innan de meddelade att de inte kommer att överklara beslutet.

– De landar i ett något högre straff än jag tror det finns en grund för. Men Northug var fullt medveten om att han ville ta det straff han fick och gå vidare, säger Helle.

Förutom fängelsestraffet fråntogs Northugs sitt körkort på livstid. Men trots straffet kan skidstjärnan komma att få sätta sig bakom ratten i framtiden. 

Enligt praxis kan en dömd person ansöka om att få tillbaka ett körkort efter fem åren. expressen

Related posts

lämna en kommentar